poznati spisak

U Sarajevu svi protiv svih, pa ko pobijedi: Neki kandidati za načelnike već se znaju...

Front 22.05.24, 09:55h

U Sarajevu svi protiv svih, pa ko pobijedi: Neki kandidati za načelnike već se znaju...
Nermin Muzur iz Naroda i pravde će i na ovim izborima biti kandidat trojke za načelnika Ilidže

 

Za nešto manje od pet mjeseci znaće se ko će u glavnom gradu voditi općine i hoće li doći do drastičnih promjena kada su načelnici u pitanju. Šta je koja stranka zamislila i kako će na lokalne izbore, još nije najjasnije. Jedni pregovaraju, drugi će u nekim općinama imati svoje kandidate, dok će treći koalirati, ali konkretna imena za sada se još ne znaju. Ili barem ne sva, piše Oslobođenje.


Što se tiče Općine Novi Grad, mnogi će probati pomrsiti konce aktuelnom načelniku Semiru Efendiću (SBiH), koji je već 12 godina glavni i odgovorni u ovoj lokalnoj zajednici. Za sada se spominju Adnan Efendić (SDA) i Mirza Selimbegović (Narod i pravda).

 

Načelnička stolica opasno se ljulja i SDP-ovom načelniku u Općini Novo Sarajevo dr. Hasanu Tanoviću. Realno, stolica mu se klima već dvije godine, a navodno će mu je izmaći Vildana Bešlija iz Naše stranke, inače zastupnica u Skupštini KS-a. Doduše, Bešlija se nije izjasnila zvanično, ali zato je snimila promotivni spot u kojem je iznijela svoju viziju kako ova lokalna zajednica treba da izgleda. Kao druga žena koja bi mogla politički pomesti Tanovića spominje se Benjamina Karić, aktuelna SDP-ova gradonačelnica Sarajeva.

 


Priličan haos već duže vlada i u Općini Centar. Srđan Mandić, aktuelni načelnik, očekuje da ponovo bude kandidat trojke, što je vrlo optimistično s njegove strane ako se zna da, blago rečeno, ima slabu ili nikakvu podršku koalicionih partnera, pogotovo Naroda i pravde, koji je u nekoliko navrata tražio njegov opoziv.


Nermin Muzur iz Naroda i pravde će i na ovim izborima biti kandidat trojke za načelnika Ilidže

 

Osim Mandića, kao kandidat, ali Demokratske fronte se spominje i federalni zastupnik Dennis Gratz. On kaže da mu je u fokusu Parlament FBiH, te da njegova kandidatura nije razmatrana na organima stranke. Navodno postoji mogućnost da SDA podrži njegovu kandidaturu, ali se posljednjih dana šapuće da će SDA u Općini Centar za načelnicu navodno predložiti Sebiju Izetbegović (SDA), zastupnicu u Skupštini KS-a.

 

Što se tiče SDP-a, ova partija bi na predstojećim izborima trebala imati tri kandidata: Irfana Čengića u Starom Gradu, Benjaminu Karić u Novom Sarajevu i Fuada Abaspahića u Vogošći, koje bi podržale ostale stranke trojke. Još se ne zna hoće li SDA u Vogošći podržati aktuelnog načelnika Migdada Hasanovića ili će izvući nekog keca iz rukava. Prvi čovjek KO SDA Faruk Kapidžić, čija stranka razgovara i pregovara sa SBiH i DF-om o potencijalnim zajedničkim kandidatima, kaže da se traže najbolji za sve općine. U igri je bio i NES, ali oni su odustali, jer se nisu mogli dogovoriti sa SDA, SBiH i DF-om, pa će samostalno nastupiti i kada su u pitanju kandidatske liste za općinska vijeća i kada su u pitanju kandidati za načelnike općina u KS-u, piše Oslobođenje.

 

- Ukoliko ne završimo sporazum s ovim strankama i budemo nastupali sami, oni su već pripremili kandidata. Ukoliko budemo imali sporazum, Novi Grad će zadržati Semir Efendić. Vrlo brzo bismo trebali definisati sve oko sporazuma i tada će slika biti jasnija - rekao je Kapidžić.

 

Kad smo kod SDA, ova stranka je kao kandidata za načelnika Općine Hadžići jednoglasno kandidovala federalnog poslanika Eldara Čomora, jer se vječiti načelnik Hamdo Ejubović, koji je dvije decenije bio broj 1 u Hadžićima, odlučio povući. S druge strane, i Demokratska fronta ima ime za trku u Hadžićima, a riječ je o Mirzi Čeliku, bivšem kadru SDA. Ono što je za sada sigurno je da će Nermin Muzur iz Naroda i pravde na ovim izborima biti kandidat trojke za načelnika Ilidže, a SDA će vjerovatno moći računati na načelnička mjesta u Ilijašu, Vogošći, Hadžićima i Trnovu.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI