Na federalnom nivou

Ministrica Duraković najavila ključne investicije: Više od 11,1 milion KM za različite programe i projekte obrazovanja i nauke

Kultura 21.05.24, 18:46h

Ministrica Duraković najavila ključne investicije: Više od 11,1 milion KM za različite programe i projekte obrazovanja i nauke
Ministrica Duraković pozvala je sve zainteresirane da se prijave na ove javne pozive i svojim projektima doprinesu razvoju obrazovanja i nauke u Federaciji BiH

 

 

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković najavila je danas, na konferenciji za medije održanoj u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nekoliko javnih poziva za projekte u oblasti obrazovanja i nauke za 2024. godinu. 

 

- Ovi pozivi predstavljaju značajan korak ka unapređenju našeg obrazovnog sistema i jačanju naučno-istraživačkog rada u Federaciji BiH - istaknula je ministrica Duraković i podsjetila da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nedavno donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele tekućih transfera u  ukupnom iznosu od 11.135.000 KM, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

 

Ministrica Duraković je istaknula da je cilj u oblasti obrazovanja osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve, s posebnim naglaskom na obuku i usavršavanje nastavnog kadra, promociju zdravih stilova života, te podršku najboljim učenicima. 

 

- Posebnu pažnju posvećujemo uklanjanju predrasuda, prevenciji nasilja i unapređenju medijske pismenosti. Kroz projekte u oblasti nauke želimo potaknuti naučno-istraživačku djelatnost, usavršavanje istraživača i organizaciju naučnih skupova, čime ćemo doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u našoj zemlji - rekla je federalna ministrica.

 

Ministrica Duraković pozvala je sve zainteresirane da se prijave na ove javne pozive i svojim projektima doprinesu razvoju obrazovanja i nauke u Federaciji BiH. 

 

- Zajedno možemo stvoriti bolje uvjete za učenje, istraživanje i inovacije, što će doprinijeti općem napretku našeg društva. Ministarstvo će i dalje nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta u obrazovanju i podržavati mlade ljude u njihovom obrazovnom i profesionalnom razvoja - naglasila je ministrica Duraković.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI