VEĆINU USMRTILI PARNTERI

Stravičan bilans: U posljednjih godinu dana u BiH ubijeno 14 žena, nasilje je postalo model ponašanja

Hronika 21.05.24, 14:28h

Stravičan bilans: U posljednjih godinu dana u BiH ubijeno 14 žena, nasilje je postalo model ponašanja
“Svi smo odgovorni, gdje je oblast obrazovanja? Gdje je zdravstvo? Šta se čini da se sve zaustavi? Reći da je zadovoljavajuća situacija, a to što je jedna porodica zatrta je zadovoljavajuće?", kaže Mira Vilušić

 

 

Za godinu u BiH je ubijeno 14 žena. Najnoviji slučaj u Tuzli ponovo je šokirao javnost, kada se saznalo da je Mujaga Čičkušić, uposlenik UKC-a Tuzla, ubio suprugu i dvoje maloljetne djece te izvršio samoubistvo, piše Avaz.


Prošle godine, 7. maja, Muharem Subašić (60) u tuzlanskom naselju Krojčica sjekirom je ubio suprugu Kadu Subašić.


Mevludin Aljić (58) je 20. avgusta 2023. u naselju Podgajevi kod Živinica hicima iz vatrenog oružja usmrtio nevjenčanu suprugu Tahiru Čamdžić (52), a potom izvršio samoubistvo. Krajem istog mjeseca u Zavidovićima Mersud Halilović (45) hicima iz lovačke puške ubio je svoju nevjenčanu suprugu Aidu Dendić (33), a potom izvršio samoubistvo.


Zabrana prilaska djetetu


Nermin Sulejmanović je 11. avgusta prošle godine svirepo ubio Nizamu Hećimović. U svom krvavom pohodu ubio je još dva muškarca. Oca i sina, turske državljane, Denisa i Ondera Džengiza.


Amir Hasanbašić (18) iz Modriče priznao je ubistvo svoje nane Mensure Hasanbašić (58), koju je 24. oktobra 2023. godine nožem ubo 24 puta. Uslijedio je zločin 7. februara 2023., kada je pripadnik MUP-a TK Elvis Ćustendil s više hitaca iz službenog pištolja usmrtio Amru Kahrimanović u Tuzli. 


U Bijeljini, u naselju Velika Obarska, M. V. (18) je 2. decembra 2023. godine sjekirom ubio majku S. V. (50), čije je tijelo zapalio. U Dobrljinu kod Bosanskog Novog 30. decembra 2023. Željko Z. (65) ubio je svoju majku Zorku Z. (86) i sestru Ljiljanu K. (58), a potom hicem iz vatrenog oružja izvršio samoubistvo. 


U Sarajevu je Anel Bećirović 12. novembra 2023. godine, uprkos zabrani prilaska i prilikom predaje djeteta majci, hicem iz pištolja ubio Emiru Maslan.


Ubio je mađarski državljanin


Selma Baluković (48) ubijena je u Lipnici 20. februara 2024. godine, a njen partner, mađarski državljanin Erno Szabo Csaki (50) pokušao je izvršiti samoubistvo.


Refik Mujedinović je 8. maja ove godine sjekirom usmrtio suprugu Halidu Mujedinović, a onda otišao Srebrenik, gdje se objesio u dvorištu kuće. U naselju Miljevina kod Foče Radomir Andrić pištoljem je usmrtio suprugu Milevu, a potom sebi oduzeo život.


Nasilje kao model ponašanja


Mira Vilušić, psihologinja, govorila je danas za N1 nakon novog šokantnog slučaja ubistva žene i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine. Kako je poručila, nasilje je postalo model ponašanja te da protesti nemaju više smisla.


“Mislim da protesti nemaju više smisla, bili su masovni već, nisu bile samo žene i ništa nismo učinili. Komunikacija koju je zahtjevalo društvo sa vlastima nije nikada uspostavljena. Nijedan zaključan na sjednici Skupštine nije razmatran. Zašto da protestujemo kada niko ne želi da nas čuje!?”, kazala je Vilušić u razgovoru za N1.


Vilušić je poručila da je nasilje postalo model ponašanja nakon što je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović u Gradačcu.


Vilušić smatra da su svi u društvu odgovorni za ovakvo ponašanje.


“Svi smo odgovorni, gdje je oblast obrazovanja? Gdje je zdravstvo? Šta se čini da se sve zaustavi? Reći da je zadovoljavajuća situacija, a to što je jedna porodica zatrta je zadovoljavajuće? Vjerujem da će sve snage koje imaju poremećen um, reći će da se ne kažnjava sve što je loše u našem društvu i nastaviti sa ovim”, rekla je Vilušić dodavši da je kriminal nekažnjen u našem društvu.

 

(DEPO PORTAL/jk)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI