zatvaraju se radnje

Bankrotirao poznati modni lanac koji vole i Bosanci

Biznis Klub 20.05.24, 18:28h

Bankrotirao poznati modni lanac koji vole i Bosanci
Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizirana i ubuduće će se koncentrirati na online trgovinu i trgovinu sa franšiznim partnerima

Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Njemačkoj. Prema pisanju Bilda pogođeno je još šest filaijala i 1.500 zaposlenih.

 

Reuters piše da Esprit restrukturira poslovanje u Evropi te navodi da je to drugi stečajni postupak Esprita u posljednje četiri godine te da je kompanija otpustila oko trećinu zaposlenih i zatvorila 100 podružnica tokom pandemije.

 

Ovo nije prvo tržište na kojem taj modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švicarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. A potom i u Belgiji.

 

– Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim troškovima najma za naše podružnice, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja – napisali su iz kompanije u aprilu.

 

Prezaduženost grane švicarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona švicarskih franaka na kraju 2023. Esprit  odjeća će i dalje biti dostupna u 19 podružnica kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 trgovina  odjeće različitih brendova, navela je modna grupa tada.

 


Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizirana i ubuduće će se koncentrirati na online trgovinu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Također je fokus na “novim impulsima u online kupovini”.

 

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je izlistana na berzi u Hong Kongu.

 

(DEPO  PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI