Ostaje li Ćulum?

Danas odluka o konkursu za novog direktora SIPA-e

Front 20.05.24, 10:17h

Danas odluka o konkursu za novog direktora SIPA-e
Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru

 

 

Odluka o konkursu za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trebala bi biti donesena danas na sjednici Nezavisnog odbora koja je zakazana u 17.15 sati, potvrđeno je za Faktor.

 

Kako su ranije pisali, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine. 

 

Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru.

 

Direktora i zamjenika direktora imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra sigurnosti, sa liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor, na mandat od četiri godine, uz mogućnost reimenovanja u drugom narednom mandatu.


Podsjetimo, prošlog mjeseca bilo je više pokušaja održavanja sjednica Nezavisnog odbora, međutim članovi su spriječenost dolaska na sjednicu pravdali medicinskim razlozima. 

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI