Ministri vanjskih poslova

Varhelyi nakon teškog razgovora s Konakovićem: Riješili smo nesporazume, genocid u Srebrenici je činjenica

Front 19.05.24, 14:00h

Varhelyi nakon teškog razgovora s Konakovićem: Riješili smo nesporazume, genocid u Srebrenici je činjenica
Kako je ministar Konaković kazao, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Varhelyjem te su uputili zajedničko saopćenje o detaljima razgovora

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. maja otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju, u kojem je reagirao na medijska izvještavanja da se Varhely javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici.

 

Kako je ministar Konaković kazao, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Varhelyjem te su uputili zajedničko saopćenje o detaljima razgovora.

 

- Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija su u znak punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču ​​genocida u Srebrenici 1995. godine - navodi se u saopćenju.

 

Ističe se da je činjenice o genocidu u Srebrenici pravno utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

 

- Povjerenikova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivnje ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama - navodi se.

 

Potom se dodaje da se počinjeni zločini nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove te da se pomirenje može graditi samo na istini, miru i pravdi i da ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

 

- Povjerenik Várhelyi jedan je od najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Radili smo zajedno proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država - navode se riječi ministra Konakovića.

 

Dodaje se da je na temelju preporuke Evropske komisije, Bosna i Hercegovina u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.

 

- Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, a povjerenik Varhelyi je predan potpunoj podršci ovom procesu - ističe se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI