oglasili se saopćenjem

SDA oštro oplela po Trojci: Oni su svejsno pravosudni sistem doveli pred kopals

Front 18.05.24, 13:50h

SDA oštro oplela po Trojci: Oni su svejsno pravosudni sistem doveli pred kopals
Nemogućnost imenovanja novih sudija i tužilaca, što dovodi u pitanje funkcionisanje pravosudnog sistema, direktna je posljedica katastrofalnog Zakona o VSTV-u kojeg je vladajuća koalicija usvojila uprkos upozorenjima opozicije, stručne zajednice i međunarodnih institucija ,navode

 

Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da je neodgovorna politika stranaka “Trojke” i ustupci koje su pravili prema SNSD-u i HDZ-u, pod krinkom evropskog puta Bosne i Hercegovine, dovela pravosudni sistem pred kolaps.

 

Tim povodom oglasili su se saopćenjem, koje u nastavku prenosimo u cjelini:

 

Neodgovorna politika stranaka „Trojke“ i ustupci koje su pravili prema SNSD-u i HDZ-u u zamjenu za ulazak u vlast, a sve pod krinkom evropskog puta Bosne i Hercegovine, doveli su cijeli pravosudni sistem pred  kolaps.

 

Nemogućnost imenovanja novih sudija i tužilaca, što dovodi u pitanje funkcionisanje pravosudnog sistema, direktna je posljedica katastrofalnog Zakona o VSTV-u kojeg je vladajuća koalicija usvojila uprkos upozorenjima opozicije, stručne zajednice i međunarodnih institucija.

 

Činjenica da je novim Zakonom o VSTV-u predviđeno osnivanje Odjela za provođenje postupka po izvještajima, koji vrši provjere imovine i interesa nositelja pravosudnih funkcija i bez čije saglasnosti nije moguće imenovati nove sudije i tužitelje, a da još uvijek nisu osigurana finansijska sredstva potrebna za funkcionisanje tog Odjela, ukazuje na postojanje jasne namjere predstavnika vladajuće koalicije da na ovaj način zaustave imenovanja sudija i tužilaca. Time se ozbiljno urušava cjelokupni pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini.

 

Kontinuirane urgencije i dopisi pravosudnih institucija kojima je upozoravano na ovakav epilog, a koje je vladajuća koalicija ignorisala, dodatno potvrđuju namjeru da se ograniče kapaciteti pravosuđa za procesuiranje i sankcioniranje napada na ustavnopravni poredak, organizovani kriminal, korupciju i ostala krivična djela sa kojima se povezuju i  visokopozicionirani predstavnici vlasti ili njima bliske osobe.

 

Raniji izgovori stranaka „Trojke“ da je usvajanje takvog zakonskog rješenja obaveza na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji obesmišljena je samim sadržajem Zakona u kojem se navodi da će „u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu Parlamentarna skupština BiH usvojiti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima u Evropskoj uniji, stoji u saopćenju

 

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI