ni nakon mnogo godina

Ovo su najveće pljačke novca u BiH, jedna nikada nije rasvijetljena

Hronika 18.05.24, 12:08h

Ovo su najveće pljačke novca u BiH, jedna nikada nije rasvijetljena
Najsvježiji primjer, ovaj u Banjaluci, zabilježen je usred dana u naselju Lauš, gdje su vlasnicu mjenjačnice, kako se sumnja, presreli i opljačkali državljani Gruzije

Filmska krađa u Banjaluci, tokom koje su lopovi od vlasnice mjenjačnice ukrali oko dva miliona KM, tek je jedna u nizu jer je i ranijih godina bilo pljački u kojima su odnošene vrtoglave cifre.

 

Nezavisne novine objavljuju spisak napada tokom kojih su na meti bile uglavnom banke i zaštitarske agencije, a tokom kojih su lopovi uspjeli pobjeći sa svotama od kojih se običnim smrtnicima zavrti u glavi.

 

Najsvježiji primjer, ovaj u Banjaluci, zabilježen je usred dana u naselju Lauš, gdje su vlasnicu mjenjačnice, kako se sumnja, presreli i opljačkali državljani Gruzije.

 

Jedan je uhapšen, a za deset ih se traga, od kojih su, kako ih terete, neki direktno učestvovali, a drugi su bili pomagači.

 

Pretpostavlja se da su lopovi još u BiH, a nije isključeno ni da su iznajmili stan na dan. Policija za njima traga, dok se u gradu na Vrbasu već danima priča o ovom slučaju koji je uznemirio brojne Banjalučane.

 

Banjalučani, pritom, još pamte i pljačku banke u njihovom gradu, tačnije u gradskom jezgru, onu iz aprila 2011. godine. Na meti je tada bila Komercijalna banka, a ukradeno je 1.035.230 KM, i to u Gospodskoj ulici.

 

Za ovu pljačku suđenje u predmetu "Trezor" traje već godinama, a optužene terete za još jedno razbojništvo izvedeno u Banjaluci, koje bi se takođe moglo svrstati u one rekordne.

 

Optužene, naime, terete i za pljačku 572.857 KM koje su otete od radnika firme "Alfa Security" u krugu banjalučke firme "Metal", kada je ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula, a što se dogodilo u januaru 2010. godine.

 

Jedna od najvećih pljački zabilježena je u Sarajevu, u ljeto 2006. godine. Opljačkan je tada transport novca Privredne banke Sarajevo, i to 2,2 miliona evra. Na meti se, naime, našlo vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom u Sarajevu.

 

To, međutim, nije kraj, već su u decembru 2007. četvorica pljačkaša, predstavljajući se kao radnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ušla u Kargo centar na sarajevskom aerodromu i iznijeli tri vreće u kojima je bilo oko 2,5 miliona KM. Novac je pripadao ABS banci i bio je pripremljen za transport u Credit Suisse banku u Švajcarskoj. Za ovaj slučaj, podsjetimo, osuđeni su Zijad Turković i njegova grupa.

 

Ubjedljivo najveća pljačka dogodila se kada su naoružani razbojnici u oktobru 2010. godine usred dana, u mjestu Dužice kod Širokog Brijega, iz zasjede napali vozilo firme za obezbjeđenje, pokupili vreće s novcem te nestali bez traga.

 

Bili su, prema dostupnim informacijama, naoružani puškama i raketnim bacačem, te su radnicima obezbjeđenja naredili da izađu iz vozila. U trezoru je bila 21 vreća puna novčanica te još 33 vreće s kovanicama, koje su im bile teške, pa su pljačkaši uzeli "samo" vreće s papirnim novčanicama, u kojima je bilo 3.628.000 evra.

 

Nakon blindiranog kombija, međutim, nije im to bilo dovoljno, pa su opljačkali i prateće vozilo, iz kojeg su, prema dostupnim informacijama, uzeli 150.000 maraka. Ova pljačka još nije do kraja rasvijetljena.

 

Slična pljačka, koja je, međutim, rasvijetljena, dogodila se 22. septembra 2015. godine na auto-putu Banjaluka - Gradiška, kod Cerovljana. Tada je ukradeno oko 617.000 KM. Za ovo teško razbojništvo 2020. su pravosnažno osuđeni nekadašnji specijalci, njih trojica, na po 10 i po godina, te njihov saučesnik na osam i po godina zatvora.

 

Spisak tu nije konačan pa tako u neka od najvećih razbojništava u BiH spada i ono iz avgusta 2005. godine, kada je presretnut transport novca Pavlović International banke iz Bijeljine, a to se događalo na području Han Pijeska, gdje je ukradeno 1,8 miliona KM.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI