video/nova radna mjesta

Helez: Fabrika Binas će do kraja godine zaposliti 300 novih radnika, a SDA ih htjela uništiti

Biznis Klub 17.05.24, 15:55h

Helez: Fabrika Binas će do kraja godine zaposliti 300 novih radnika, a SDA ih htjela uništiti
Medijske napise o tome kako 90 posto proizvodnje Binasa ide za potrebe Izraela nazvao je zlonamjernim glupostima


 

 

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je danas u Bugojnu da će tamošnja fabrika Binas zahvaljujući novim ugovorima potpisanim s Indijom do kraja godine zaposliti još najmanje 300 novih radnika.


Nakon posjete Binasu koju je Ministarstvo odbrane organizovalo za vojne atašee u BiH, Helez je istakao da ta fabrika preuzima primat u namjenskoj industriji BiH koja, opet, preuzima primat na zapadnom Balkanu.


Naveo je da mu je posebno drago što se u tom preduzeću usvajaju nove tehnologije poput razvoja upaljača za male rakete za dronove.


- Namjenska industrija BiH je u većinskom državnom vlasništvu i tako će ostati zauvijek a drago mi je da su i Amerikanci ušli u vlasništvo ali će ostati manjinski vlasnici - poručio je Helez.


Medijske napise o tome kako 90 posto proizvodnje Binasa ide za potrebe Izraela nazvao je zlonamjernim glupostima.


Helez je podsjetio da je prije dvije godine Binas bio pred stečajem i da je dio tehnologije bio prebačen u PRETIS a dio u Bratunac, što je predstavljalo pokušaj SDA i nekih koji su sada u zatvoru da unište Binas.


Dodao je da se dolaskom Trojke na vlast situacija promijenila i danas je Binas uspješna priča, za što je najviše zaslužna nova uprava.


Direktor Binasa Abaz Mandžuka precizirao je da trenutno imaju potpisane ugovore u vrijednosti oko 100 miliona KM od čega u ovoj godini planiraju realizovati oko 50 miliona, ili duplo više od prošlogodišnjih 25 miliona KM. 


Rekao je da trenutno zapošljavaju 420 radnika i ukoliko sve bude teklo po planu do kraja godine bi trebala biti uvedena još jedna smjena te bi uz dodatna zapošljavanja mogli dobiti "još jedan Binas".


Vojni ataše Rumunije u BiH brigadir Robertino-Cristian Ciobanu zahvalio je Ministarstvu i Upravi Binasa na organizaciji posjete uime svih prisutnih vojnih atašea.


Dodao je da ta posjeta spada u aktivnosti koje su dio plana koji je potpisan između Asocijacije vojnih atašea i Ministarstva odbrane BiH.

 


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI