DEPO INTERVJU/ Masa Mor iz grupe Major

'Više volim papka što šiša se na paž, no intelektualca što propagira laž'

Nedjeljni magazin 19.05.24, 14:58h

'Više volim papka što šiša se na paž, no intelektualca što propagira laž'
Prije bih rekao da smo ištrcani, tj. kao da nas je neki samozadovoljni čovjek ištrcao po cijelom svijetu, a mi smo se morali truditi da pronađemo svoje jajne ćelije na neslućenim destinacijama i ponovo se samostvorimo, pokušavajući sačuvati dio sebe. Pošto smo odavno prošli stresni ulazak u karo odijelo, nije nam više ništa teško, kaže u razgovoru za DEPO Portal Masa Mor, osnivač, gitarista i autor svih pjesama kultne sarajevske grupe Major. Govori o nadolazećem, drugom, albumu Majora, svojim solo projektima, romanu koji je započeo, ali i svojim očekivanjima od publike.

Masa Mor (malo manje poznat pod pravim imenom Aleksandar Samardžija) je osnivač, gitarista i autor svih pjesama kultne sarajevske grupe Major. Pored Majora, snimio je čak 25 solo albuma, a posljednji, dupli, sadrži čak stotinu pjesama. Danas živi na relaciji Beograd - Prag. 

 

Major je svoj legendarni (i još uvijek i jedini) album "Son late zigi daj" objavio dvije godine pred izbijanja rata u BiH, nakon čega su snimili i dupli albumu "A pa pa" koji nikada nije objavljen, niti ćemo ga ikada imati prilike čuti, budući da se Masa ne želi vraćati na staro. Kako mi je u jednom od ranijih razgovora rekao - ima suviše novih pjesama (oko 280) te nema nikakvog entuzijazma da se ponovo bavi pjesmama s početka devedesetih. Iako mu ih je drago povremeno ih odsvirati sa Majorom u Sarajevu. 

 

Međutim, na narednom koncertu Majora nećemo slušati samo pjesme s kraja osamdesetih i početka devedesetih, već i potpuno nove. Bend konačno izdaje svoj drugi album... 

 

Razgovarao i foto: Adnan UČAMBARLIĆ

 

 

Nakon 35 godina konačno izlazi novi (drugi) album Majora. Kako će se zvati, kada će biti dostupan javnosti i koliko pjesama će se naći na njemu?

 

Album se zove "Pogni glavu i uživaj". Na vinil izdanju će biti 15 pjesama (toliko smo uspjeli "utrpati" na limitiranih 44 minuta), a svih 18 pjesama će biti na specijalno dizajniranom USB pakovanju koje će, možda, privući pažnju svojom inovativnošću. 

 

Jeste li konačno zadovoljni sa zvukom albuma? Sa "Son late zigi daj" niste bili nimalo...

 

Zvukom smo prezadovoljni ovaj put. Gitare su žešće no za mladosti, valjda zato što sam star pa mi ruke drhte. Gdje bih prije udario jedan ton, sad izlete dva. Tri pjesme koje smo već objavili kao sinlglove prošle godine ("Klaun", "Krvave kokice" i "Ugodan vikend") kompletno je "odradio" Đani Pervan, dakle miks i mastering, a sve ostale sam miksao ja, a Đani masterizovao.

 

 

Šta uopće znači "Son late zigi daj"?

 

"Son late zigi daj" je stanje kada se tijelo čovjeka, njegov duh i duša posmatraju kao jedna cjelina, koja treba da živi u harmoniji sa svojom psihosocijalnom okolinom.
U stanju "son late zigi daja" koriste se metode u čijem centru se nalazi bolesni um, i te metode se baziraju na pokretanju sposobnosti samoliječenja.

 

Šalim se, "son late zigi daj" ne znači apsolutno ništa.

 

Na albumu se, pored aktuelne postavke benda, pojavljuju i neki stari članovi... Ko sve i koliko je ukupno muzičara radilo na njemu?

 

Osnova su originalni članovi benda, Đani Pervan - bubnjar, Alen Ekmečić - bas, Darko Jelisić - vokal, i ja. Interesantno je da se na poziciji basiste pojavljuje više muzičara: Darko Jelisić koji svira bas po Americi; Boris Sofronić, prvi basista Majora; Dalibor Vučić Vučko, nekadašnji basista beogradske grupe Eyesburn; na jednoj pjesmi sam i ja, i naravno, sadašnji bas gitarista Alen Ekmečić. Samo nam je falio basist Valter sa poznatog projekta Hajrudina Krvavca.

 

 

Raštrkani ste na više strana svijeta, je li bilo teško raditi album na daljinu?

 

Prije bih rekao da smo ištrcani, tj. kao da nas je neki samozadovoljni čovjek ištrcao po cijelom svijetu, a mi smo se morali truditi da pronađemo svoje jajne ćelije na neslućenim destinacijama i ponovo se samostvorimo, pokušavajući sačuvati dio sebe. Pošto smo odavno prošli stresni ulazak u karo odijelo, nije nam više ništa teško.

 

Hoće li biti nekih gostiju na albumu?

 

Ne volim goste jer ih moraš častiti hranom i pićem, a onda ti uvijek ostane manje. Tako da nismo nikoga zvali sem ovih basista sa strane, koji su ponijeli svoju hranu i piće. Eh, da, dogovorio sam se bio sa Sabinom Silajdžić da pjeva prateće vokale na naslovnoj pjesmi, ali nije lako pjevati i sedam sinova hraniti. Žao mi je što nismo "potrefili" vrijeme jer izuzetno cijenim njenu hrabrost i pristup dešavanjima oko nas.

 

Želio bih se zahvaliti dizajneru Aleksandru Bugarinu iz Sarajeva koji nam je uradio kompletni dizajn albuma.

 

major-koncert-skenderija-2

 

Hoće li biti promotivne turneje ili ćete opet odsvirati samo jedan do dva koncerta u Sarajevu?

 

Svirat ćemo i ovoga ljeta u Sarajevu. Nismo namjeravali ove godine, ali smo pozvani te nismo mogli odbiti nastup pred najdivnijom publikom na svijetu, tj. nije loša para.
Probat ćemo organizovati još dva koncerta, ja bih volio da to budu Mostar i Banja Luka.

 

Hoćeš li opet biti predgrupa samom sebi?

 

Vrlo moguće, mada, nikad se ne čujem od žamora publike kojoj se jebe za mene i moj nastup.

 

 

Kakve su šanse da doživimo i treći album, s obzirom da intervali između albuma i nisu baš kratki?

 

Ako se zdravo hranite, vodite računa o fizičkoj aktivnosti, aktivni ste na polju ekološkoga programa, uredno revakcinisani, velike su vam šanse da doživite naš treći album.

 

Duet sa Miloradom Dodikom će se, također, naći na albumu ili izlazi samo kao singl?

 

Ha, ha, ha... Ja se nadam da će se ostvariti neki politički tercet u BiH, bez pohlepnih stranih menadžera, i mislim da bi to mogao biti veliki hit.

 

Kruži priča da ste većinu pjesama, ako ne i sve, pokrali od manje poznatog indie kantautora Aleksandra Samardžije, koliko ima istine u tome?

 

Istina je. Repertoar na albumu je izbor mojih pjesama od 1991. godine, pa sve do danas. Interesantno je koliko sam pjesama napisao, a recimo, gore pomenuti Boris Sofronić koji je uvijek volio moj opus, nikad nije čuo pjesmu "Ja svoje sivo obojim pivom", a mislim da će moje nove pjesme, pod okriljem Majora, lakše naći put do slušaoca, tačnije do njihovog džepa.

 

 

Tifa ili Alen?

 

Tifa kao pjevač, a Alen mi djeluje kao jako fin čovjek.

 

Brena ili Šemsa?

 

Šemsa, mada i Brena ima jako lijepih pjesama.

 

Da moraš napraviti jugoslovenski all-star bend, koga bi zvao?

 

Nikoga. Mrzim sve zvijezde, jer sam izuzetno ljubomoran.

 

 

Nedavno si objavio i solo album od stotinu pjesama "Poseban ReMix FoBiJa", za koji si rekao da je samo prvi dio trilogije od po 100 pjesama. Dokle si kompletiranjem trilogije?

 

Pa, imam skoro završen izbor od drugih stotinu pjesama, to ću objaviti 2025. godine. Ovaj prvi album se može kupiti za 12€ na Bandcampu.

 

Pisao si i roman "Virus gospodina Vilotija", dokle si sa tim?

 

Počeo sam to pisati, ali čekam dosadnije dane da bih to završio. Zajebano je raditi te dugačke forme. 

 

Nedavno si u Pragu snimljen kako bježiš od revizora, jesi li uspio pobjeći?

 

Dobro...ja se volim "šalakati" na Facebooku, uz redovno nadbilavanje, ali nije me ganjao nikakav revizor. Posljednji revizor koji me je uhvatio u Pragu, mirno je otišao poslije mita u vidu pakovanja pileće džigerice od 250 grama.

 

 

Poznat si kao neko ko nema dlake na jeziku. U ljeto 1992. si pretučen u Vršcu zbog iznošenja svoje istine o ratu u Sarajevu, sjećaš li se šta si rekao?

 

Sjećam se šta sam govorio, sjećam se udaraca u glavu, pa mrak, pa operacija... Ali, neću da kažem šta sam govorio jer bih zbog iste priče dobio po glavi i kod nas. Nemam dlake na jeziku, ali nemam ni sinusa ispod lijevog oka... Imam ga zgnječenog. Ljudi su, većinom, jako tupavi, a pogotovo oni koji su obučeni sa ukusom. Imam u ovoj jednoj pjesmi "Više volim papka što šiša se na paž, no intelektualca što propagira laž".

 

Da li se nadaš da će novi album konačno proširiti krug fanova Majora i van Kantona Sarajevo?

 

Ma jok, nema ništa od toga... Mada, probat ćemo ovaj put to malo više promovisati. Ali, nemam više taj problem. Prije me zaista peklo kako to nije otišlo šire, ali nikad se nisam ni posvetio tome da ode šire, posvetio sam se samo pisanju pjesma. Ovako mi je sasvim OK, pogotovo za moj uzrast.

 

 

BLIN
KOMENTARI