Dobre vijesti iz bolnice

Robert Fico više nije u životnoj opasnosti

Front 16.05.24, 07:27h

Robert Fico više nije u životnoj opasnosti
Atentat u centralnom slovačkom gradu Handlovi, za koji slovački mediji navode da ga je izveo 71-godišnji muškarac, zaprepastila je malu centralnoevropsku naciju i izazvala međunarodnu osudu

 

 

Slovački premijer Robert Fico više nije u životnoj opasnosti nakon što je upucan u pokušaju atentata kada je napuštao sjednicu vlade u srijedu, rekao je ministar vlade.
 

Naoružani napadač je pet puta upucao Fica (59), pri čemu je premijer prvobitno ostao u kritičnom stanju i podvrgnut operaciji nekoliko sati kasnije u srijedu navečer.
 

- Bio sam jako šokiran... na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... on u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti - rekao je potpredsjednik slovačke vlade i ministar zaštite životne sredine Tomas Taraba za BBC Newshour.
 

Taraba je rekao da je jedan metak prošao kroz Ficov stomak, a drugi je pogodio zglob.
 

Novinski portal Aktuality.sk citirao je neimenovani izvor koji kaže da je Fico u stabilnom stanju.
 

Ministar odbrane Robert Kalinak rekao je na brifingu nekoliko sati ranije da je Fico zadobio "ozbiljnu politraumu" nakon nekoliko prostrijelnih rana.
 

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Estok ranije je rekao da je Fico bio u životnoj opasnosti dok je ostao u operacionoj sali.
 

- Ovaj atentat (pokušaj) bio je politički motiviran i odluka počinitelja nastala je neposredno nakon predsjedničkih izbora - rekao je Sutaj Estok, misleći na aprilske izbore na kojima je pobijedio Ficov saveznik Peter Pellegrini.
 

Atentat u centralnom slovačkom gradu Handlovi, za koji slovački mediji navode da ga je izveo 71-godišnji muškarac, zaprepastila je malu centralnoevropsku naciju i izazvala međunarodnu osudu.
 

Slovačka, članica NATO-a i Evropske unije, ima malo historije političkog nasilja. Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden pridružili su se slovačkim partnerima u EU u izražavanju šoka i osude atentata.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI