Istupi ministra vanjskih poslova BiH

SafeJournalists: Neprihvatljive sigurnosne prijetnje novinaru Avdi Avdiću i Udruženju BH novinari

Mediji 15.05.24, 20:04h

SafeJournalists: Neprihvatljive sigurnosne prijetnje novinaru Avdi Avdiću i Udruženju BH novinari
Postupci ministra Konakovića kao javnog dužnosnika predstvaljaju neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog novinarskog rada, kao i neprimereno ispoljavanje političke moći nad medijskim radnicima, saopšteno je iz Mreže SafeJournalists

 

 

SafeJournalists mreža skreće pažnju na kontinuirano i brutalno političko nasilje Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) prema istraživačkom novinaru Avdi Avdiću i Udružnju BH novinari (BHJA) sa ciljem njihove profesinalne diskreditacije i ugrožavanja sigurnosti, navedeno je u saopštenju za javnost.
 

Ministar Elemedin Konaković je sredinom prošle sedmice (8.5.2024.) na svom Facebook profilu objavio video u kojem je novinar Avdo Avdić predstavljen kao osoba koja istraživačke tekstove bazira na neistinama, nekredibilnim izvorima i manipulativnim informacijama. Sporni video je nastao montažom dijelova Avdićevih tekstova i intervjua koje je dao različitim medijima.  Uz objavu videa, minister Konaković je napisao: „Nema sad stajanja, ova priča mora ići do kraja“, što može implicirati još drastičnije i sigurnosno opasne postupke prema ovom istraživačkom novinaru i uredniku news portala Istraga. Ministar Konaković je danima poslije nastavio objavljivati komentare i montirane sadržaje sa ciljem širenja netrpeljivosti i profesionalnog denunciranja novinara Avdića i naše partnerske asocijacije BH novinari.  
 

Prijetnje novinaru Avdi Avdiću intenzivirale su se nakon što je krajem aprila u BiH uhapšeno više osoba osumnjičenih za pranje novca, a koje se povezuju sa narko kartelom “Tito i Dino”. Avdić je godinama istraživao i pisao o vođama ovog narko kartela, te o njihovim potencijalim vezama sa pojedincima iz BiH, među kojima je bio i blizak prijatelj ministra vanjskih poslova BiH.
 

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje sigurnosne prijetnje novinaru Avdi Avdiću, uključujući i multipliciranje online napada i mrzilačkih komentara prema novinaru Avdiću i Udružnju BH novinari putem Konakovićevog Facebook profila. Postupci ministra Konakovića kao javnog dužnosnika predstvaljaju neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog novinarskog rada, kao i neprimereno ispoljavanje političke moći nad medijskim radnicima. Također, Mreža se pridružuje BHJA, članici SafeJournalists, u podršci novinarima i medijima u BiH, podsjećajući na legitimno pravo i obavezu novinarske asocijacije da javno reagira na sve napade na novinare, štiteći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad.
 

SafeJournalists mreža će informirati relevantne nacionalne i međunarodne aktre o ovom slučaju.
 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, zaključuje se u saopštenju.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI