'sile poricanja i revizionizma'

Reagovao Emir Suljagić: Odbijanjem priznanja genocida, Mađarska pod Orbanom šalje opasnu poruku

Front 15.05.24, 18:23h

Reagovao Emir Suljagić: Odbijanjem priznanja genocida, Mađarska pod Orbanom šalje opasnu poruku
- Odluka Mađarske je jasan podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavi poricanju i političkim snagama koje ga održavaju, poručio je Suljagić.

 

 


Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić komentarisao je najavu Mađarske da će glasati protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.
 

"Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine UN-a o Srebrenici je duboko zabrinjavajući stav koji se ne može ignorirati.


Ova rezolucija imala je za cilj odavanje počasti sjećanju na hiljade žrtava genocida u Srebrenici, mračnog poglavlja moderne historije obilježenog nezamislivim zločinima.


Glasajući protiv, Mađarska se pridružila silama poricanja i revizionizma, potkopavajući međunarodne napore da se prizna ova tragedija i izvuče pouka iz nje.


Ova odluka nije izolirani incident već odraz dugogodišnjih desničarskih stavova i politike mađarskog premijera Viktora Orbana.


Orbanovo protivljenje rezoluciji o Srebrenici može se promatrati kao dio šireg obrasca odbacivanja međunarodnog konsenzusa o pitanjima ljudskih prava.


Odbijanjem priznanja genocida, Mađarska pod Orbanom šalje opasnu poruku da se historijske istine mogu zgodno ignorirati zbog političke podobnosti.


U osudi glasanja Mađarske ključno je naglasiti važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama Srebrenice. Priznanje genocida ključni je korak ka osiguravanju da se takvi užasi više nikada ne ponove.


Odluka Mađarske je jasan podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavi poricanju i političkim snagama koje ga održavaju", poručio je Suljagić.

 

 

(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI