Čega su se dosjetili

Nevjerovatna 'gimnastika' sa milionima: Evo zašto je Dodik otišao u Mađarsku

Front 15.05.24, 15:14h

Nevjerovatna 'gimnastika' sa milionima: Evo zašto je Dodik otišao u Mađarsku
S obzirom da početkom juna RS-u stiže na naplatu rata kredita od 400 miliona KM, Dodik se pohvalio da je Rusija spremna pomoći

 

 

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, u novoj je službenoj posjeti Mađarskoj: u Budimpešti ga je dočekao premijer Viktor Orban, a na sastanak su stigli i veleposlanica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, ministar za znanstveno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje u Vladi RS-a Željko Budimir te šef predstavništva RS-a u Rusiji Duško Perović. Dodik se sastao i s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjártóm, a prije je puta svojim suradnicima i koalicionim partnerima objasnio razloge odlaska.


S obzirom da početkom juna RS-u stiže na naplatu rata kredita od 400 miliona KM, Dodik se pohvalio da je Rusija spremna pomoći. Već je, navodno, Predstavništvu RS-a u Moskvi uplaćeno 200 miliona dolara, no da bi ušli u evropski platni prostor osmislio je egzibiciju, piše Oslobođenje. RS će, dogovara Dodik s Orbanom, platiti Rusima tim parama mađarski plin, a Orban će RS-u uplatiti eure?! Kako i s kojom namjenom, odlučit će Orban, ako pristane. Dodik je uvjeren da hoće, jer Orbanu nije mrsko zaobilaziti evropske sankcije Rusiji?!

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI