Samo kod nas

Nedavno je uhapšen zbog veze s kartelom, a Isak će mu tražiti produženje mandata

Front 15.05.24, 13:01h

Nedavno je uhapšen zbog veze s kartelom, a Isak će mu tražiti produženje mandata
Federalnom upravom policije od 8. do 17. maja 2023. godine niko nije rukovodio jer je tadašnji vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman napustio poziciju

 

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do kraja maja bi trebala razmatrati pitanje direktorske pozicije u Federalnoj upravi policije, potvrdio je za Faktor  Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

 

- Da, Federalna vlada treba razmatrati to pitanje i imenovati direktora FUP-a, tačnije produžiti mandat sadašnjem vršiocu dužnosti Vahidinu Munjiću. Dakle, predložit ću produženje njegovog mandata - rekao je Isak.

 

Da bi se izabrao novi direktor Federalne uprave policije, potrebno je provesti proceduru koja podrazumijeva da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine formira nezavisni odbor koji bi raspisao konkurs, obavio razgovore i ocijenio najbolje kandidate, a potom listu dostavio Federalnoj vladi. 

 

- Ja sam se odmah obratio i Parlamentu sa zahtjevom da se u što skorijem vremenu imenuje Nezavisni odbor da bi se išlo sa raspisivanjem konkursa i da se ide u redovnu proceduru izbora direktora. Nadam se da ćemo u što skorije vrijeme i dobiti direktora FUP-a - kazao je 3. maja 2023. godine za Faktor Isak. 

 

Ova procedura do danas nije provedena. 

 

Federalnom upravom policije od 8. do 17. maja 2023. godine niko nije rukovodio jer je tadašnji vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman napustio poziciju.

 

Na insistiranje novoizabranog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka 17. maja sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je Munjić imenovan na poziciju rukovodioca FUP-a. Trebao je na to poziciji ostati tri mjeseca do izbora direktora, ali to nikada nije završeno.

 

Posljednji direktor FUP-a bio je Dragan Lukač koji je otišao u penziju 2019. godine.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI