Olakšica za građane

Kada ćemo putovati u Tursku sa ličnom kartom: Zvanična Ankara uradila svoj dio posla, ali...

Front 15.05.24, 10:59h

Kada ćemo putovati u Tursku sa ličnom kartom: Zvanična Ankara uradila svoj dio posla, ali...
Činjenice, kao i obično, govore o tome da bh. vlasti nisu odradile svoj zadatak kako bi građanima obje zemlje bile omogućene međusobne posjete bez da koriste pasoš

 

 

Kada će građani Bosne i Hercegovine i Turske moći obavljati međusobne posjete u ove dvije države koristeći samo ličnu kartu, odnosno bez pasoša, pitanje je koje se često postavlja u javnosti naročito pred turističku sezonu, piše Faktor.

 

Činjenice, kao i obično, govore o tome da bh. vlasti nisu odradile svoj zadatak kako bi građanima obje zemlje bile omogućene međusobne posjete bez da koriste pasoš. 

 

Prema informacijama Faktora iz diplomatskih izvora, činjenice o mogućnosti putovanja između dvije države sa ličnom kartom su sljedeće: 

 

Sporazum između Vlade Republike Turske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji državljanima Bosne i Hercegovine i Turske pruža omogućava putovanje sa ličnom kartom, bez pasoša, tema je koja je bila na dnevnom redu i to na prijedlog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana prilikom njegove posjete Sarajevu 6. septembra 2022. godine.

 

Istog dana odlučeno je da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine pripremi nacrt sporazuma koji je predstavljen javnosti prilikom obraćanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i tadašnjih članova Predsjedništva BiH.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je tada, 2022. godine, kako će ministarstva njegove zemlje ubrzano raditi na realizaciji ovog dogovora. Tako je i urađeno.

 

Samo 10 dana nakon ovih izjava, nacrt sporazuma koji je pripremila turska strana zvanično je proslijeđen vlastima Bosne i Hercegovine. Međutim, sporazum i dalje čeka zvanični odgovor iz Bosne i Hercegovine.

 

Što se tiče takvog sporazuma između Turske i Srbije, a što se često spominje u javnosti kada se postavlja pitanje šta je sa sporazumom između BiH i Turske, on još nije stupio na snagu. Dakle, prilikom međusobnih posjeta državljanja te dvije zemlje još se koriste pasoši.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI