ne smiruju se polemike

Urednica srbijanskog izbora za pjesmu Evrovizije: Tražićemo pojašnjenje zašto je Nizozemac izbačen iz takmičenja

Showbizz 14.05.24, 14:22h

Urednica srbijanskog izbora za pjesmu Evrovizije: Tražićemo pojašnjenje zašto je Nizozemac izbačen iz takmičenja
U početku je Izrael napadnut, bio je žrtva, međutim, situacija kako se odvija - koliko se okrenula, mrtva palestinska djeca vam više ne daju za pravo. I kako stvari stoje Izrael gubi medijski rat. Uz sve ono, sav taj jevrejski lobi, ne postoji lobi koji može prodati jako loš proizvod - rekla je Kovačević

 


Olivera Kovačević, urednica srbijanskog izbora za pjesmu Eurovizije, rekla je da će i Srbija tražiti pojašnjenja od Europske radiodifuzne unije (EBU) zbog izbacivanja Nizozemca Josta Klajna (Joost Klein) nakon što je podijelila koje je službeno obrazloženje odluke.


Kovačević je gostujući u emisiji "Među nama" portala  nova s komentirala skandale koji su obilježili Eurosong, a osvrnula se i na propalestinske proteste te učestvovanje Izraela u takmičenju, prenosi Avaz.


Je li to pravedno, o tome možemo razgovarati


- Izrael je dobio tri boda od SMS glasova iz Srbije. Vidjeli smo koliko je bilo iskakanja i protesta. EBU je odlučio da Izrael sudjeluje jer nemaju razlog da ga diskvalificiraju jer je član EBU-a. Kad ga upoređujemo s Rusijom - ona je izbačena iz svih institucija EU, uvedene su joj sankcije - Izrael nije.


Je li to pravedno, o tome možemo razgovarati. U početku je Izrael napadnut, bio je žrtva, međutim, situacija kako se odvija - koliko se okrenula, mrtva palestinska djeca vam više ne daju za pravo. I kako stvari stoje Izrael gubi medijski rat. Uz sve ono, sav taj jevrejski lobi, ne postoji lobi koji može prodati jako loš proizvod - rekla je Kovačević.


Komentirala i to što je Izrael dobio najviše glasova publike nakon Hrvatske.


- Ko su ljudi koji su glasali? Sve su zemlje zapadne Evrope dale 12 bodova. Je li to bila organizirana kampanja glasanja? To je vrlo moguće -  rekla je i dodala da to što je Izrael dobio tek nekoliko bodova od nacionalnih žirija može biti neka vrsta protesta.


Još jedan incident na ovogodišnjem Eurosongu je i izbacivanje Nizozemca Josta Klajna nakon incidenta s fotografkinjom, a Kovačević je sada otkrila kakvo su pojašnjenje dobili.

 


Nigdje ne piše je li bilo fizičkog kontakta ili je samo verbalno nasrnuo i ona ga je prijavila policiji


- Kako je EBU nama poslao u obrazloženju, on je prilikom silaska sa scene napao fotografkinju švedske nacionalne televizije koja ga je fotografirala, a oni su zamolili da njega ne fotografira i on je nasrnuo na nju. Nigdje ne piše je li bilo fizičkog kontakta ili je samo verbalno nasrnuo i ona ga je prijavila policiji. Dakle, to je službeno obrazloženje EBU-a - rekla je.


Dodala je kako smatra da je to prestroga kazna te će tražiti pojašnjenje.


- Ako je to bilo, mislim da je prestrogo kažnjen - da nije smio biti izbačen u krajnjem slučaju. Diskvalifikacija je preteška, mislim da ćemo i mi pisati EBU-u da nam točno obrazlože svoju odluku - kazala je.

 

Kompletan razgovor  sa Oliverom Kovačević pogledajte OVDJE!


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI