veliki gubitak

Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

Biznis Klub 13.05.24, 19:58h

Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade
Poređenja radi, godinu ranije čista zarada je iznosila 12,7 miliona maraka


Kompanija Magros Veletrgovina koja je u vlasništvu saudijskog biznismena Sulaimana Al Shiddija, ostala je bez skoro cijelog profita za prošlu godinu.
Naime, kompanija ne čijem zemljištu je izgrađen i u okviru koje posluje najveći tržni centar u BiH – Sarajevo City Center ili SCC, prošlu godinu je završila sa dobiti od “samo” 352 hiljade KM, piše BiznisInfo.ba.

 

Poređenja radi, godinu ranije čista zarada je iznosila 12,7 miliona maraka. Kompanija je i prošle godine dobro poslovala i dobit je trebala biti puno veća, čak veća nego u 2022. Naime, ukupni prihodi su u 2023. porasli za oko 3,5 miliona KM na preko 38 miliona maraka.

 

No, pojavio se “vanredni” trošak. Naime, riječ je o, kako se navodi, “neto kreditnom gubitku od finansijske imovine po amortizovanom trošku“, a u iznosu od 16 miliona maraka.

 

Ova stavka je praktično zbrisala dobit kompanije za 2023. godinu, ostavljajući samo mali dio.

 

Podsjetimo da je Al Shiddi grupacija prošle godine istisnula male dioničare i preuzela sto posto vlasništva u firmi Magros Veletrgovina. Sama kompanija Magros Veletrgovina posluje dobro što znači da, ako se isključe ovakvi izdaci, nema opasnosti za njeno poslovanje.

 

Al Shiddi je u BiH bio i vlasnik propale avio-kompanije Fly Bosnia.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI