FOTO & VIDEO/ 50 GODINA BIJELOG DUGMETA

Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo: Brega vidno raspoložen, ali Sarajevo još jednom pokazalo koga najviše voli...

Nedjeljni magazin 12.05.24, 11:21h

Sarajevo je još jednom pokazalo koliko voli Tifu, koji je pokupio gromoglasne ovacije svaki put kada se pojavio

 

Tekst, foto i video: Adnan UČAMBARLIĆ

 

Najveći bend naših naroda i narodnosti, Bijelo dugme, sinoćnjim koncertom u sarajevskom Domu mladih započeo je slavljeničku turneju “Doživjeti stotu” povodom 50. godišnjice izlaska njihovog prvog albuma “Kad bi bio bijelo dugme”. 

 

 

Sve karte za ovaj koncert su rasprodane u rekordnom vremenu, a bend se, navodno, odrekao honorara kako bi cijene bile pristupačnije građanima. Dom mladih je bio krcat (o tome da li je to još uvijek Dom mladih ili Dom situiranih i dobrano ocvalih ćemo već pisati). 

 

 

Nažalost, od izvorne postave Dugmeta nastupili su samo Goran Bregović i Zoran Redžić. Pored njih, nastupili su Điđi Jankelić, Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa te Ogi Radivojević. Radivojević se tek pridružio bendu, budući da obojica izvornih klavijaturista, Vlado Pravdić i Lazar Ristovski, nažalost više nisu među živima, kao ni izvorni bubnjar, neponovljivi Ipe Ivandić.

 

Nije poznato zašto Bregović nije pozvao i Milića Vukašinovića da se pridruži turneji. Sa prvim pjevačem, Željkom Bebekom, već je ranije objavljeno kako nisu uspjeli postići dogovor.

 

 

Produkcija koncerta je bila vrhunska, a Dugme u ovoj varijanti, sa pojednostavljenim rock ‘n roll aranžmanima i bez trubača, zvuči mnogo bolje nego povratnički stadionski haos od prije 19 godina. Slušati velike bendove u malim dvoranama je uvijek poseban užitak zbog intimizacije publike i benda te se početak slavljeničke turneje u ovakvom ambijentu pokazao kao pun pogodak. 

 

 

Na vidno raspoloženom Bregoviću vidjelo se koliko uživa svirajući (uprkos svojevremenoj izjavi kako bi povratak rocku bio poput povratka u pelene), ali i ostatak benda je bio na nivou. Koncert, malo duži od dva sata, je odrađen vrlo profesionalno i bez puno priče (istini za volju, zaista je moglo proći bez narodnjačkih manira Alena Islamovića). Repertoar se pretežno sastojao od pjesama sa posljednja tri albuma i tek nekolicine pjesama koje je Bebek izvorno pjevao.

 

A Sarajevo je još jednom pokazalo koliko voli Tifu, koji je pokupio gromoglasne ovacije svaki put kada se pojavio.

 

 

Odsvirana su i dva bisa sa po dvije pjesme uz šturo Bregovićevo obraćanje publici na kraju koncerta, parafrazirajući vlastiti govor sa povratničkog koncerta od prije 19 godina.

 

 

Nakon ovog koncerta, Dugme kreće na turneju po regionu i svijetu, a najavljen je i još jedan, veliki, koncert u Sarajevu.

 

Atmosferu sa slavljeničkog koncerta u Sarajevu pogledajte i u našoj fotogaleriji.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI