poslije 50 godina

Poruka Gorana Bregovića Sarajevu nakon spektakularnog koncerta: Nadam se da ćete pamtiti ovu noć

Showbizz 12.05.24, 10:16h

Poruka Gorana Bregovića Sarajevu nakon spektakularnog koncerta: Nadam se da ćete pamtiti ovu noć
Ovaj koncert grupe, koju je 1974. osnovao Goran Bregović, podsjetio je publiku na zlatno vrijeme sarajevske pop-rok škole, a u narednom periodu “Bijelo dugme” će se družiti sa publikom na stadionima i u dvoranama širom regiona

 

“Bijelo dugme” večeras je na domaćem terenu u prepunom sarajevskom Domu mladih i na fenomenalan način otvorilo slavljeničku turneju povodom 50. rođendana.


Nakon što je legendarna grupa izvela svojih 30 velikih hitova, publika je zadovoljna napustila kultno sarajevsko okupljalište. Od prve do posljednje sekunde publika je horski pjevala pjesme uz koje su mnogi odrasli. Mladen Vojičić Tifa je prvi otpjevao 13 kompozicija, među kojima i „Padaju zvijezde“, „Svi marš na ples“, „Lažeš zlato“, „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, „Lipe cvatu“...


Potom se na bini fenomenalnom Goranu Bregoviću, Điđiju Jankeliću na bubnjevima, Zoranu Redžiću na basu i  multiinstrumentalisti Ogiju Radivojeviću pridružio Alen Islamović koji je također otpjevao 13 hitova, između ostalih „Šta ima novo“, „Na zadnjem sjedištu moga auta“, „A i ti me iznevjeri“, „Napile se ulice“... Svi zajedno su na bis izveli „Hajdemo u planine“, „Đurđevdan“, „Ima neka tajna veza“ i „Ružicu“. 


- Ima noći koje hoćete da zaboravite, ima noći koje pamtite. Nadam se da ćete pamtiti ovu noć kad smo bili u Sarajevu, kad smo pjevali stare pjesme i kad nam je bilo lijepo – rekao je Goran Bregović na kraju nastupa.  

bijelo-dugme7


Na koncertu su uživale brojne poznate ličnosti: Ademir Kenović, Samir Avdić, Almir Gredić, premijer Nihad Uk, Edhem Fočo, Mustafa Čizmić Čizma, Mirko Šenkovski Geronimo, Aida Jašarević i Elvir Bajrić samo su neki od njih. Ljubitelji pjesama "Bijelog dugmeta" su stigli iz cijele BiH. Tako je u VIP loži uživao Mensur Mulalić, vlasnik Limometala iz Cazina i njegov prijatelj doktor Suad Beširević. Još veći put je prevalila Bernarda Tolić koja je u Sarajevo zbog "Bijelog dugmeta" došla iz Zagreba. Druženje sa prijateljima članovi “Bijelog dugmeta” su nastavili u backstageu nakon koncerta. 


Ovaj koncert grupe, koju je 1974. osnovao Goran Bregović, podsjetio je publiku na zlatno vrijeme sarajevske pop-rok škole, a u narednom periodu “Bijelo dugme” će se družiti sa publikom na stadionima i u dvoranama širom regiona. 

 

bijelo-dugme


- Iz Sarajeva je sve krenulo i prirodno je bilo da turneju povodom 50 godina počnemo upravo u Domu mladih. Ovo je stvarno bila noć puna emocija. Nemamo puno vremena za odmor jer slijedi nastavak turneje. Svi žele da u njihovom gradu pjeva “Bijelo dugme” i zatrpan sam pozivima iz cijelog regiona. Nakon Sarajeva održat ćemo i koncerte u Banjoj Luci (5. juli) i Trebinju (3. august). Još imamo zakazane koncerte u Nišu, Kragujevcu, Puli i Splitu – kaže Adis Gojak, menadžer Gorana Bregovića i glavni “krivac” za slavljeničku turneju povodom 50. rođendana „Bijelog dugmeta“.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

BLIN
KOMENTARI