Zbog napada na Rafah

Šef Pentagona potvrdio američku pauzu u isporuci oružja Izraelu

Front 09.05.24, 10:42h

Šef Pentagona potvrdio američku pauzu u isporuci oružja Izraelu
Svjedočeći pred Pododborom Američkog kongresa u srijedu, Austin je rekao da je Bidenova administracija pauzirala "jednu pošiljku municije velike nosivosti" zbog zabrinutosti o nastojanju izraelske vojske da napadne grad Rafah na jugu Gaze

 

 

Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je izvještaje da su Sjedinjene Američke Države zaustavile isporuku oružja Izraelu, jer se administracija predsjednika Joea Bidena suočava sa sve većim pritiskom da uvjetuje pomoć najvećem američkom savezniku usred rata u Gazi, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Svjedočeći pred Pododborom Američkog kongresa u srijedu, Austin je rekao da je Bidenova administracija pauzirala "jednu pošiljku municije velike nosivosti" zbog zabrinutosti o nastojanju izraelske vojske da napadne grad Rafah na jugu Gaze.

 

- Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebao pokrenuti veliki napad na Rafah bez vođenja računa o zaštiti civila koji se nalaze na bojnom prostoru - rekao je Austin američkim zakonodavcima.

 

- Nismo donijeli konačnu odluku o tome kako nastaviti s tom pošiljkom (oružja) - dodao je šef Pentagona, napominjući da je transfer odvojen od dodatnog paketa pomoći za Izrael koji je donesen krajem aprila.

 

- Moj posljednji komentar je da smo apsolutno posvećeni nastavku podrške Izraelu u njegovom pravu da se brani - kazao je.

 

Predsjednik Biden je govorio o mogućnosti uskraćivanja oružja Izraelu u intervjuu koji je emitiran na CNN-u u srijedu, osuđujući mogućnost velike ofanzive u Rafahu.

 

- To je jednostavno pogrešno, rekao je za CNN. "Nećemo isporučivati oružje i artiljerijske granate".

 

Pojasnio je da se SAD neće "udaljiti od sigurnosti Izraela", već će se radije udaljiti od podrške "sposobnosti Izraela da vodi rat u tim područjima". Kao razlog za pauzu naveo je upotrebu američkog oružja protiv civila.

 

- Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi - rekao je Biden.

 

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan odgovorio je na pauzu isporuke, rekavši da je američka odluka "veoma razočaravajuća".

 

- Američki predsjednik Joe Biden ne može reći da je naš partner u cilju uništenja Hamasa, dok s druge strane odgađa sredstva namijenjena uništenju Hamasa - rekao je Erdan.

 

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett, izvještavajući iz Bijele kuće, rekla je da je pošiljka uključivala 1.800 bombi, svaka teška oko 900 kg i još 1.700 bombi, svaka teška 226 kg.

 

- Postojala je značajna zabrinutost koja je dovela do ovog odgađanja, ne samo studentskih demonstranata širom SAD-a, već i unutar same predsjednikove stranke o tome kako se ovo oružje koristi - kazala je Halkett.

 

Američki senator Bernie Sanders pozdravio je pauzu Bidenove administracije u transferu oružja, ali je rekao da to "mora biti prvi korak".

 

- SAD sada mora iskoristiti svu svoju moć da zahtijeva trenutni prekid vatre, okončanje napada na Rafah i hitnu isporuku ogromnih količina humanitarne pomoći ljudima koji žive u očaju - rekao je Sanders u saopćenju.

 

"Naša moć je jasna. Godinama su Sjedinjene Američke Države pružale desetke milijardi dolara vojne pomoći Izraelu".

 

Bidenova administracija se mjesecima suočavala s kritikama zbog svoje “čelične” podrške Izraelu usred rata u Gazi, koji je ubio više od 34.000 Palestinaca i gurnuo enklavu u ogromnu humanitarnu krizu.

 

Ali Washington je uglavnom nastavio pružati vojnu i diplomatsku podršku Izraelu dok rat traje.

 

Izrael je u ponedjeljak pojačao svoje bombardiranje Rafaha, ubivši desetke ljudi nakon što je naredio evakuaciju oko 100.000 stanovnika u istočnim područjima grada.

 

Izraelske trupe su, također, upale na palestinsku stranu graničnog prijelaza Rafah između Pojasa Gaze i Egipta, koji služi kao glavna kapija za humanitarnu pomoć.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI