Rezultati izbora

Desničari u Sjevernoj Makedoniji nadmoćno pobijedili: Izabrana i prva predsjednica

Front 09.05.24, 08:57h

Desničari u Sjevernoj Makedoniji nadmoćno pobijedili: Izabrana i prva predsjednica
Pored parlamentarne pobjede, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova uvjerljivo je pobijedila svog rivala Stevu Pendarovskog u drugom krugu predsjedničkih izbora i bit će prva žena na čelu države

 

 

Na jučer održanim parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji uvjerljivu pobjedu odnijela je oporbena stranka VMRO-DPMNE, koja se, po svemu sudeći, nakon sedam godina vraća na vlast.

 

Preliminarni rezultat izbora pokazuju da će VMRO-DPMNE i koalicija "Vaša Makedonija" u novom sazivu Sobranja imati 59 od ukupno 120 zastupničkih mjesta.

 

Dosadašnji vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) je pao na 18 zastupnika, što je za jedan manje od njihovog partnera u vlasti Demokratske unije Albanaca (DUI).

 

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je razgovore o formiranju nove vladi s drugim albanskim blokom "Vredi", koji je osvojila 13 mandata, javila je Radio Slobodna Europa.

 

U parlamentarni će ući još dvije političke opcije. „Lijevo“ sa šest zastupnika i novoformirani ZNAM gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog s pet mandata.

 

Pored parlamentarne pobjede, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova uvjerljivo je pobijedila svog rivala Stevu Pendarovskog u drugom krugu predsjedničkih izbora i bit će prva žena na čelu države.


Analitičari ocjenjuju da su se glasači u Sjevernoj Makedoniji, frustrirani sporim napredovanjem ka Europskoj uniji, okrenuli protiv SDSM-a.

 

Trajna korupcija i spor ekonomski razvoj također su okrenuli birače protiv vladajuće stranke.

 

Mickoski je u svom prvom obraćanju u izbornoj noći ocijenio da su korupcija, nekompetentnost, namještanje tendera, nepotizam među razlozima pada aktuelne vlasti.

 

"Odgovarat će do posljednjeg svako tko je počinio zločin i korupciju mora odgovarati po pravdi i zakonu", poručio je Mickoski.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI