UNOSAN BIZNIS

Minus i milionska zarada: Ko posluje bolje - bh. kompanija Korpa ili španski Glovo?

Biznis Klub 08.05.24, 18:09h

Minus i milionska zarada: Ko posluje bolje - bh. kompanija Korpa ili španski Glovo?
U vlasničkoj strukturi Korpe su Adnan Budimlić i Emir Pilavdžić, koji su i vlasnici platforme Olx. Osim njih vlasnici su i Emir Granov, CEO kompanije Crni Vrh d.o.o. i Meliha Hadžić, Project Manager kompanije Crni Vrh d.o.o.

 

 


Dostava hrane na adresu je u vrijeme korone doživjela potpuni procvat. Kompanije koje su u to vrijeme počele da se bave dostavom, danas "beru" plodove svog rada. 


U Bosni i Hercegovini su se izdvojile dvije kompanije koje su vodeće po dostavama na adresu. To su Korpa i Glovo. No, nisu obje bile jednako uspješne u poslovanju. Mnogo su imali izazova u poslovanju poput radne snage i širenja ponude na specijalizirane prodavnice, piše Akta.ba.


U nastavku vam donosim pregled poslovanja za obje kompanije.


Korpa ostvarila milionsku dobit


Bh. kompanija za dostavu hrane Korpa izborila se je za naklonost građana koji svakodnevno koriste njene usluge. Iako većina korisnika ove aplikacije tradicionalno Korpu koristi za naručivanje iz restorana, u prošloj godini bio je primjetan stalni rast broja narudžbi iz trgovina. 


Tako su u 2023. prihodovali su 6.559.973 KM, a ostvarili 1.475.925 KM dobiti. Imali su 66 radnika.


U vlasničkoj strukturi Korpe su Adnan Budimlić i Emir Pilavdžić, koji su i vlasnici platforme Olx. Osim njih vlasnici su i Emir Granov, CEO kompanije Crni Vrh d.o.o. i Meliha Hadžić, Project Manager kompanije Crni Vrh d.o.o.


Glovo u minusu


Španjolska kompanija Glovo koja u našoj zemlji posluje već tri godine u 2023. je proširila svoju ponudu. U prošloj godini primarni fokus bio na razvoju potkategorije supermarketa. Imali su i primjetan rast narudžbi iz prodavnica za kućne ljubimce za čak 550 posto i gotovo 200 posto u kategoriji cvijeća i poklona.


Njihov prihod u 2023. je iznosio 6.124.227 KM, a u minusu su bili 2.959.154 KM. Imali su 21 radnika. Važno je napomenuti da Glovo kao kompanija ne zapošljava dostavljače direktno, nego sarađuju s partnerima i kompanijama koje zapošljavaju dostavljače, a koji potom sarađuju kroz Glovo aplikaciju.


Glovo je najavio da će se u 2024. fokusirati na razvijanje pozicije kao lidera na tržištu. 


U susjedstvu nisu tako dobro poslovali pa su prije nekoliko dana u Sloveniji prestali sa radom. Tamo su poslovali od 2021. godine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI