Državni ministar

Forto govorio o akciji 'Crna kravata 2': 'Za sada nisam dobio poziv, to je nešto sasvim normalno i tada sam tako gledao'

Front 07.05.24, 20:30h

Forto govorio o akciji 'Crna kravata 2': 'Za sada nisam dobio poziv, to je nešto sasvim normalno i tada sam tako gledao'
Forto je izrazio nadu da se dogodine već može “zakopati” pruga prema Zvorniku

 

 

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i lider Naše stranke, komentarisao je u Danu užvio aktuelna politička dešavanja. Forto u program N1 dolazi nakon još jedne neuspješne sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj nije postignut dogovor o zakonu o sudovima i izmjenama Izbornog zakona BiH. Za Fortu je najbitnije da se usaglasi državni budžet. Također je komentarisao i akciju "Crna kravata 2".

 

Forto je objasnio da je, s obzirom da je u Brisel poslan plan rasta, sada potrebno da se usvoji državni budžet, kako bi ukoliko ga Brisel odobri već bila operativna finansijska sredstva. Kada je riječ o procentu usvojenog rasta odnosno da on nije 100 postotni, Forto ističe:

 

- Ne smijemo zanemariti činjenicu da je 97 posto usaglašeno. Ja mislim, nisam siguran da i druge države Zapadog Balkana imaju 100 posto - rekao je.


Iako nije stupio na snagu Republika Srpska je usvojila svoj izborni zakon pred predstojeće lokalne izbore. Forto je stava da se izborni proces kakav je bio do sada mora održati.

 

- Ono što smo do sada imali i čime se možemo pohvaliti u odnosu na sva druga postratna i postkonfliktna društva jeste da smo imali redovne izbore, da je tranzicija vlasti kod smjene vlasti bila mirna. To je ozbiljan temelj kojim se možemo pohvaliti, iskreno se nadam da neko neće udariti na to jer bi to bilo suštinski rušenje BiH - rekao je Forto.

 

BHRT je za sutra najavio da će za FTV proizvoditi dnevne informativne emisije. Forto kaže da je ranije učestovao u procesima dogovora ova dva javna emitera.

 

- Ja se nadam da sutra prije nego što krenu u to da se ipak mogu dogovoriti - istakao je.

 

Može li postupak BHRT dovesti do gubitka radnih mjesta na FTV, Forto navodi:

 

- Ne vjerujem da mogu ugroziti radna mjesta. Ponavljam sredstva stoje na računu Elektroprivrede, ali može ugroziti program, slobodnu riječ u BiH to je javni servis i mora funkcionisati - ističe.


S obzirom na to da se u medijima ističe informacija da je uniforme koje su kako se tvrdi od narko kartela Tito i Dino donirane Federalnoj upravi policije oslobođene dadžbina od tadašnje Vlade KS na čijem je čelu upravo bio Forto, on kaže da je dobio zahtjev od tadašnjeg federalnog ministra unutrašnjih poslova.

 

- Mi smo imali ogroman broj akcija prema drugim nivoima vlasti i to je nešto sasvim normalno i tada sam na to tako i gledao - objasnio je Forto.

 

A da li ga je Tužilaštvo BiH u okviru “Crna kravata 2” pozvalo da da iskaz, on navodi:

 

"Za sada ne"

 

Na kraju je Forto izrazio nadu da se dogodine već može “zakopati” pruga prema Zvorniku.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI