Sastanak u Berlinu

Šta je Scholz htio ovim reći: 'Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva...'

Front 07.05.24, 18:36h

Šta je Scholz htio ovim reći: 'Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva...'
"Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu"

 

 

Danas je u Berlinu održan sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Scholza.

 

Nakon sastanka, dva lidera obratila su se javnosti na zasebnoj press konferenciji.

 

- Potrebno je pokrenuti reforme i da se ubrzano na njima radi. Moraju se stvoriti preduslovi za ulazak BiH u EU, za koji ne postoje okolni putevi i on je isti za sve. Sigurno da će se reformski napori isplatiti za sve zemlje kandidate. Osim toga, gospodin Bećirović i ja smo razgovarali o mnogim drugim pitanjima koja su važna za pristupanje BiH u EU i podrška Njemačke na tom putu je neupitna.

 

Također, potrebno je jačati i regionalnu saradnju. Ruska agresija nam je pokazala koliko je važna saradnja svih zemalja u Evropi, dodao je.

 

- Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu. Bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv. Podržavamo važnu ulogu visokog predstavnika u podržavanju demokratije, vladavine prava i integeriteta ove zemlje. Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura pridržavanje Dejtonskog sporazuma, rekao je između ostalog Scholz.

 

Nakon njemačkog kancelara, riječ je dobio i Bećirović.

 

- Iz godine u godinu BiH i Njemačka imaju sve bolju ekonomsku saradnju. Naša ukupna robna razmjena iznosi preko šest milijardi KM, odnosno oko tri milijarde eura.

 

Želimo da ona bude još bolja i veća i da dobru saradnju inteziviramo. Oko 73 posto ukupne robne razmjene BiH ima upravo sa Njemačkom i zemljama EU i jasno je sa kojim pravcem treba da se krećemo.

 

Većina naših ljudi zeli da BiH bude zemlja koja će pristupiti EU i NATO-u i to su naši državni ciljevi. Naša je obaveza da na tome radimo.

 

U BiH imamo jednu manju proruski orjentisanu struju koja ugrožava temelje Dejtona. Ona napada na instituciju Visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

 

Zbog takve politike i postoje sankcije Zapada. Naša je želja da se vratimo u okvire Dejtona i okrenemo se ekonomskom napretku, Važna nam je i vaša poruka da je nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH neupitan. Također smo razgovarali i o rezoluciji o Srebrenici i drago nam je da je Njemačka to podržala, rekao je Bećirović.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI