Jedan od najboljih bh. fudbalera

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

Sport 04.05.24, 12:59h

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine
Pjanić se odlučio povući i dati mlađim igračima mjesto za dokazivanje

 

 

Jedan od najboljih bh. fudbalera svih vremena Miralem Pjanić (34) oprostio se od reprezentacije Bosne i Hercegovine.
 

Nadao se Pjanić, kao i svi navijači i ljubitelji bh. reprezentacije, da će zaigrati na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali je „Zmajevima“ na put stala Ukrajina.
 

Pjanić se odlučio povući i dati mlađim igračima mjesto za dokazivanje. On će ostati upamćen kao jedan od najboljih koji su igrali za državni tim Bosne i Hercegovine.
 

Odigrao je 115 utakmica u najdražem dresu i postigao 17 golova. Ima najviše nastupa u historiji za BiH nakon Edina Džeke (134).
 

Pjanić je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitovao 20. avgusta 2008. godine u prijateljskom susretu protiv Bugarske (1:2). Službeni debi imao je 6. septembra iste godine u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi protiv Španije (0:1).
 

Prvi od svojih 17 golova za BiH dao je na stadionu Asim Ferhatović Hase u prijateljskoj utakmici protiv Gane u kojoj je BiH slavila s 2:1.
 

Miralem je mogao igrati za Luksemburg i Francusku, ali želio je samo jedno – igrati za Bosnu i Hercegovinu. Bilo je tu raznih peripetija, ali popularni „Mali princ“ zaigrao je za BiH.

Debitovao je kod Miroslava Ćire Blaževića, ubrzo se ustalio u ekipi, a onda bio ključni igrač u ostvarenju historijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI