FOTO/ PRVI PUT IZVAN EVROPE

U Seulu velika izložba Muzeja ratnog djetinjstva: Kolekcija iz opkoljenog Sarajeva

Nedjeljni magazin 03.05.24, 20:39h

U Seulu velika izložba Muzeja ratnog djetinjstva: Kolekcija iz opkoljenog Sarajeva
Izložba “Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995.” predstavlja 38 eksponata i priča, te deset isječaka iz video svjedočenja onih koji su djetinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine

 

 


Danas je u Historijskom muzeju grada Seula, Južna Koreja, otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva pod nazivom “Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995.” Riječ je o prvoj velikoj izložbi izvan Evrope i najvećoj putujućoj izložbi Muzeja ratnog djetinjstva do sada.


Otvorenje izložbe planirano je za početak maja zbog “Dječijeg dana” koji se svakog 5. maja u Južnoj Koreji obilježava od 1923. godine, kada je pisac i aktivista Bang Heong Hwan uveo ovaj praznik kako bi se promovirala prava djece u svijetu i društvima u kojima su djeca bila eksploatisana. Većina djece u Južnoj Koreji ovaj praznik koji promovira njihove vrijednosti u društvu slavi kao drugi rođendan. 

 

muzej-ratnog-djetinstva-seul-4


Izložba “Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995.” predstavlja 38 eksponata i priča, te deset isječaka iz video svjedočenja onih koji su djetinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Pored toga, na početku izložbenog prostora postavljena je i interaktivna instalacija, istovjetna onoj koja se nalazi u stalnoj postavci Muzeja u Sarajevu, a koju čine neke od najdražih dječijih aktivnosti. Tako da kroz igru — vezivanjem traka, lijepljenjem naljepnica, crtanjem ili korištenjem lego kockica — te prepoznavanjem posebno odabranih mirisa i zvukova, svako od posjetilaca može evocirati sjećanje na vlastito djetinjstvo. U sklopu izložbe nalaze se i QR kodovi putem kojih posjetioci mogu pristupiti i audio verzijama priča na korejskom jeziku.


Fokus na opsadi Sarajeva, ali priče i iz ostatka BiH


S obzirom da publika u Južnoj Koreji ne zna mnogo o ratu u BiH i opsadi Sarajeva, izložba također donosi kratke tekstove koji objašnjavaju kontekst. Osim priča iz Sarajeva, na izložbi su prezentirane i priče iz ostatka BiH: iz Srebrenice, Zavidovića, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Cazina, itd. Cilj je bio prikazati da se opsada Sarajeva kao historijski događaj ne može posmatrati odvojeno od rata u ostatku BiH, te upoznati posjetioce sa karakterom rata u drugim dijelovima zemlje.

 

muzej-ratnog-djetinstva-seul-3


Otvaranje izložbe: Međunarodna saradnja s ciljem promocije mira


Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su mnoge zvanice iz političkog i kulturnog života Seula, uključujući i direktore vodećih muzeja i kulturnih institucija. Na otvaranju su se obratili direktor Historijskog muzeja grada Seula, Choi Byung Goo, osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, direktorica ICOM-a Koreje, Seon Jung Kim, te Ambasador za međunarodne odnose iz vlade Seula, Goo Hong Seok.


- Izložba ‘Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995.’  ima za cilj potaknuti empatiju posjetilaca za ono što su proživjela djeca koja su odrastala u vrijeme ratova, ali i širiti poruku mira. Želimo da naši građani nauče o opsadi Sarajeva, najdužoj opsadi u modernoj historiji. Budući da se otvorenje izložbe poklapa s Dječijim danom u Južnoj Koreji, naša je želja potaknuti sve posjetitelje da razgovaraju sa svojom djecom o tome koliko je mir značajan za sve nas - istaknuo je direktor Historijskog muzeja grada Seula, Choi Byung Goo. 


- Ova izložba je primjer šta muzeji, kada se udruže, mogu zajedno uraditi za promociju mira. Posjetila sa izložbu Muzeja ratnog djetinjstva na konferenciji u Pragu 2022. godine, i izuzetno mi je drago da je sada može posjetiti i publika u našoj zemlji - istakla je Seon Jung Kim, direktorica korejskog ICOM-a. 

Ambasador za međunarodne odnose vlade Seoula, Goo Hong Seok, zahvalio se Historijskom muzeju grada Seula na organizaciji izložbe, opisujući to “važnom kulturnom saradnjom dva udaljena Muzeja koji dijele zajednički cilj promocije mira”.

 

muzej-ratnog-djetinstva-seul-2


Osnivač i generalni direktor MRD-a, Jasminko Halilović, pozdravio je prisutne i zahvalio se na gostoprimstvu. 


- Ovo je naša prva velika izložba van Evrope. Dio sam generacije koja je odrasla u opkoljenom Sarajevu. Moj grad je uništavan sistemski. Ipak, mi koji smo preživjeli uspjeli smo dokumentovati i ispričati svoje priče. Želim da gradovi koje danas uništavaju u ratovima također prežive. Želim da njihovi stanovnici prežive i jednog dana mogu ispričati svoje priče iz kojih ćemo učiti. Želim da svi zajedno radimo više za mir - rekao je Halilović koji će narednih dana u Seulu održati i niz predavanja za različite publike.


Koordinatorica izložbi MRD, Ivana Roso, provela je zajedno sa kustosicom seulskog muzeja goste kroz izložbu, čime je, uz ceremoniju puštanja balona, završeno svečano otvaranje. Izložba će ostati otvorena do 25. augusta, a prema procjenama organizatora očekuje se da će privući oko 200.000 posjetilaca. To će ovu izložbu učiniti ubjedljivo najposjećenijom izložbom Muzeja ratnog djetinjstva, te iskorakom za bh. muzejsku scenu.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI