DOBRO POGLEDAJTE SVOJE RAČUNE

Zelena, plava i crvena - ko je u kojoj tarifi: Postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje!

Hronika 27.04.24, 15:33h

Zelena, plava i crvena - ko je u kojoj tarifi: Postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje!
U crvenoj tarifi bi se mogao naći Sarajlija Samir. On je prošle zime prestao grijati porodičnu kuću centralnim grijanjem na ugalj i drva i prešao na štedljive, inverterske klima-uređaje

 

 

Izvor: RSE
Piše: Ermin Zatega

 

Zelena, plava i crvena. Tim bojama će biti označeni potrošači električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), ako bude usvojen prijedlog povećanja cijene struje domaćinstvima koja troše više.


Elektroprivreda BiH, koja snabdijeva strujom oko 732.000 domaćinstava u ovom bh. entitetu, prije dvadeset dana je predložila podjelu potrošača u tri tarife.


Prijedlog će 29. aprila razmatrati Regulatorna komisija za električnu energiju (FERK).


Ako bude usvojen, u zelenoj tarifi će se naći domaćinstva koja troše manje od 268 kilovat-sati (kWh) mjesečno. Njima računi za struju ostaju isti.


Oni koji troše između 268 i 1.000 kWh će biti u plavoj, a u crvenoj domaćinstva koja troše više od 1.000 kWh mjesečno.


Potrošačima iz plave i crvene tarife bi se računi za struju uvećali za oko 10 posto, navela je Elektroprivreda BiH u svom prijedlogu, tvrdeći da je takvih domaćinstava oko 40 posto.


Najveće poskupljenje za potrošače iz 'crvene tarife'


U crvenoj tarifi bi se mogao naći Sarajlija Samir. On je prošle zime prestao grijati porodičnu kuću centralnim grijanjem na ugalj i drva i prešao na štedljive, inverterske klima-uređaje.

 

Kaže da je u januaru i februaru trošio između 900 i 1.100 kWh struje mjesečno, a računi za potrošnju su iznosili od 130 do 170 maraka (65 – 85 eura).

 

"Ni sad' nije jeftino. A ako drastično poskupi struja imam dvije opcije. Prva je da platim, ako budem mogao platiti. Druga opcija je da se vratim na ugalj i drva, ako olovka i matematika pokažu da je to isplativije", kaže on.

 

Po zagađenju zraka je u zimskom periodu Sarajevo često među najzagađenijim gradovima svijeta, jer stanovnici koriste drva i ugalj za ogrjev. Zbog toga su lokalne vlasti i Evropska unija proteklih godina finansijski podržavale domaćinstva da pređu na korištenje okolišno prihvatljivijih energenata.

 

Energetski ekspert, Almir Muhamedbegović, inženjer u vladinoj agenciji "Operater za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju", kaže da bi poskupljenje u crvenoj tarifi bilo najekstremnije, jer je Elektroprivreda BiH predložila uvećanje cijene od 110 posto, za svaki kWh potrošen u ovoj tarifi.

 

"Tako računi za struju neće narasti za 10 posto, kako tvrdi Elektroprivreda BiH, već za 42 posto, svim potrošačima u crvenoj tarifi, i to vrlo brzo nakon što premaše ograničenje od 1.000 kWh", objašnjava on.

 

U ovoj će tarifi biti mnoga domaćinstva koja, poput Samirovog, koriste struju za grijanje, kao i većina institucija iz kategorije "Ostala potrošnja".

 

Domaćinstva će imati opciju da izbjegnu povećanje računa za struju, čak i ako FERK usvoji zahtjev Elektroprivrede BiH, kaže energetski ekspert Muhamedbegović.

 

U Bosni i Hercegovini posluju tri javna elektroprivredna preduzeća, jedno u Republici Srpskoj i dva u Federaciji BiH.

 

Zahvaljujući liberalizaciji tržišta, potrošači mogu birati od koga će kupovati električnu energiju.


Domaćinstva iz 'plave tarife'


Mostarac Adnan Sadžak kaže za RSE da je u januaru ove godine njegova četveročlana porodica potrošila 920 kWh struje, te da mu je račun iznosio 152 marke (oko 78 eura).

 

Porodica živi u stanu od 70 metara kvadratnih. Koristi električne klima uređaje za grijanje i hlađenje, kao i veliki broj domaćinstava u Hercegovini, gdje su zime blage, a ljeta duga i vrela.

 

"Ljeti mi račun obično iznosi oko 90 maraka (oko 45 eura). Zimi još dodatno radi i mašina za sušenje veša", kaže Adnan.


Potrošnja njegovog domaćinstva višestruko premašuje granicu od 268 kWh, pa bi ubuduće mogli struju plaćati po plavoj tarifi. Račun će ovoj tarifi, tvrde u Elektroprivredi BiH, porasti za oko 10 posto.

 

Muhamedbegović kaže za RSE da njegova analiza pokazuje da će domaćinstvima u plavoj tarifi računi narasti i do 40 posto.

 

Objašnjava da je Elektroprivrede BiH predložila povećanje cijene svakog kilovat-sata potrošenog u ovoj tarifi za 51 posto.

 

Ko je u 'zelenoj tarifi'?


Mahir Šahinović iz Visokog, nedaleko od Sarajeva, kaže da se nada da do poskupljenja neće doći. Objašnjava da ne prati koliko kilovat-sati troši njegova tročlana porodica, ali da se mjesečni računi kreću između 50 i 60 maraka (25 – 30 eura).

 

"Ne grijem se na struju, a nemam ni klimu u kući", kaže on.


Preračunato u količinu potrošene struje, Mahirovo domaćinstvo se nalazi na granici između zelene i plave tarife, sa potrošnjom između 225 i 270 kWh.

 

Međutim, Muhamedbegović kaže za RSE da nema dobre vijesti za domaćinstva poput Mahirovog, o čemu više detalja možete čitati ovdje
 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI