korak dalje

Nema više bacanja uređaja nakon isteka garancije: EU usvojila novu direktivu o pravu na popravku

Auto & Dom 25.04.24, 19:41h

Nema više bacanja uređaja nakon isteka garancije: EU usvojila novu direktivu o pravu na popravku
Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamjene ili popravke, a ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana

 

Evropska unija je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja koja treba da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umjesto da kupuju nove. Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta (EP), za direktivu o pravu na popravku uređaja je glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih.

 

Evropska unija već zahteva od kompanija da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.


Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije "i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo", uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete.

 

 

Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamjene ili popravke, a ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.

 

Pravila nalažu da kompanije moraju ponuditi popravke po "razumnoj" cijeni kako se kupci ne bi "namjerno odvraćali“ od popravke svog proizvoda.

 

EU će od proizvođača zahtevati da obezbijede rezervne dijelove i alate, a istovremeno će im zabraniti korištenje "ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke".


Nova pravila će stupiti na snagu kada budu objavljena u Službenom listu EU, a države članice Evropske unije će imati dvije godine da ih usvoje u svom zakonodavstvu.

 

Pravilo se primenjuje samo na proizvode za koje zakonodavstvo EU propisuje zahteve za popravljivost. Za ovih nekoliko kategorija proizvoda, proizvođači će po prvi put biti u obavezi da ponude opcije popravke nakon zakonskog garantnog roka od dvije godine.

 

Takođe, kada je u pitanju Njemačka, kod njih je situacija malo drugačija. Naime,svako ko u budućnosti popravlja svoje pokvarene električne uređaje u Berlinu trebalo bi da dobije bonus koji iznosi oko 200 eura godišnje. Vlada želi da ograniči proizvodnju elektronskog otpada u prestonici.

 

(Telegraf/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI