Uskoro prvo ročište

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih: Organizovani kriminal, mito, pranje novca...

Hronika 23.04.24, 09:04h

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih: Organizovani kriminal, mito, pranje novca...
S obzirom na to da je optužnica potvrđena, uskoro će biti zakazano ročište na kojem bi se svi optuženi trebali izjasniti o krivnji

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića i drugih, potvrđeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva. 

 

Pored Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad, optužnicom su obuhvaćeni Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firma Plaza Group, a svi oni se terete za koruptivna krivična djela propisana zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.  

 

- Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

 

- Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

 

- Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

 

- Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

 

- Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

 

- Firma „PLAZA GROUP“ Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju. 

 

Tužilaštvo je, podsjećamo, za predstojeći sudski postupak predložilo saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

 

S obzirom na to da je optužnica potvrđena, uskoro će biti zakazano ročište na kojem bi se svi optuženi trebali izjasniti o krivnji.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI