BIH NA NAJVEĆEM SVJETSKOM BIJENALU

Performans Jusufa Hadžifejzovića u Veneciji, a u programu 'Nomadic Party' i projekcija filma 'Posljednja YU dokumenta'

DEPO Art 22.04.24, 18:30h

Performans Jusufa Hadžifejzovića u Veneciji,  a u programu 'Nomadic Party' i projekcija filma 'Posljednja YU dokumenta'
U drugim paralelnim programa ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala iz BiH predstavli su se, osim Hadžifejzovića, umjetnica Šejla Kamerić, slikar Safet Zec i posthumno Gordana Anđelić Galić, a u okviru programa „Nomadić Party“ organizirana je i projekcija filma „Posljednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića

 

 

Likovni i vizualni umjetnik Jusuf Hadžfejzović predstavio se svojim radovima i performansom na ovogodišnjem Venenecijanskom bijenalu. On je, u okviru paralelnog programa „Nomadic Party“, 19. aprila imao svoje prvo predstavljanje sa programom „Prodavnica praznine“, u organizaciji Nine Dragon Heads, multinacionalna umjetničke asocijacije iz Koreje koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta i već je godinama prisutna na ovom najvećem svjetskom umjetničkom događaju likovne i vizualne umjetnosti. Njihov ovogodišnji program dešavao se u izložbenom prostoru Spacio Punch. 

 

jusuf-hadzifejzovic-venecija-2024-2

 

Jusuf Hadžifejzović je bosansko-hercegovački umjetnik sa najviše učešća u Venecijanskom bijenalu.

 

U okviru programa „Nomadic Party“ organizirana je i projekcija filma „Posljednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića, koji se bavi velikim izložbama održavanim osamdesetih godina prošlog vijeka u Colegium Artisticumu i Skenderiji. 

 

hadzifejzovic-durakovic-venecija-2024

 

U drugim paralelnim programa ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala iz BiH predstavli su se, osim Hadžifejzovića, umjetnica Šejla Kamerić, slikar Safet Zec i posthumno Gordana Anđelić Galić. 


Inače, Venecijansko bijenale suvremene umjetnosti ove godine se održava po 60 put. Kao što je od ranije poznato, ovogodišnji zvanični nacionalni predstavnik  Bosne i Hercegovine je Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru s projektom ”Mjera mora”, autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića, ujedno i povjerenika Paviljona BiH. Sveučilište u Mostaru je sa  svojim Muzejom moderne umjetnosti, prvi put kandidiralo povjerenika, umjetnika i sebe kao instituciju za vođenje projekta u ime Bosne i Hercegovine. Umjetnički projekat „Mjera mora“ izložen je u Palazzo Zorzi.


(DEPO Portal/ak/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI