'Black Tie 2' u punom zamahu

U akciji SIPA-e uhapšeni i visoki policijski zvaničnici, u Zenici pretresaju i kantonalnu bolnicu

Hronika 22.04.24, 11:57h

U akciji SIPA-e uhapšeni i visoki policijski zvaničnici, u Zenici pretresaju i kantonalnu bolnicu
Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela

 


Visoki zvaničnici bh. policijskih agencija i institucija za provođenje zakona među uhapšenima su u akciji “Black tie 2” protiv više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a lišenja slobode i pretresi su u toku na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara.


Tim aktivnostima međunarodnu podršku pružili su FBI, DEA i Europol, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.


Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.


Sa postupajućim tužocem i stručnim timom Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti učestvuju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, OSA BiH, a podršku na terenu pružaju pripadnici MUP-a ZDK i MUP-a HNK, navodi Tužilaštvo BiH.

 

Pripadnici SIPA-e vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Zenice. Ovu informaciju za portal N1 je potvrdio Samir Valentić, glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, rekavši da pripadnici MUP-a pružaju asistenciju državnim službenicima SIPA-e.


“Trenutno imam samo informaciju da se vrše pretresi na području Kantonalne bolnice Zenica (zgrada uprava) i jedne teretane u naselju Crkvice. To je prostorija starog kina”, kazao je kratko.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI