pretresi na više lokacija

SIPA otkrila detalje akcije 'Black tie 2': Među uhapšenim visoki dužnosnici

Hronika 22.04.24, 11:08h

SIPA otkrila detalje akcije  'Black tie 2': Među uhapšenim visoki dužnosnici
U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol, saopćeno je iz SIPA-e

 

 

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“ u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

 

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

 

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

 

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol, saopćeno je iz SIPA-e.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

BLIN
KOMENTARI