VIDEO/ Projekat "Mjera mora"

Otvoren paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti

Kultura 20.04.24, 15:52h

Otvoren paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti
Ove godine, Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu se predstavlja projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke

 

 

Otvoren je paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti, jednoj od najstarijih i najznačajnijih fešta, utemeljenoj 1895. godine, prenosi BHRT.

 

Postavku je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, a u prisustvu regionalne direktorice UNESCO ureda u Veneciji Magdalene Landri, te ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak.

 

Ove godine, Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu se predstavlja projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke.

 

Skokin rad istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitao granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem.

 

Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa paviljona, koji je ujedno i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

 

Bosna i Hercegovina institucionalno, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskih nadležnih ministarstava za oblast kulture, na Venecijanskom bijenalu umjetnosti nastupa od 2013. godine.

 

Organizacija učešća i osiguranje kontinuiteta predstavljanja regulirano je Protokolom o modelu predstavljanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti na Venecijanskom bijenalu arhitekture koji su potpisali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

Venecijansko bijenale će biti otvoreno 20. aprila i trajat će do 24. novembra 2024. godine.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI