bANJA lUKA

Dodik poslao skandalozne poruke na mitingu: Rekao da RS nije dio BiH i da je Srebrenica bila 'greška vojske RS-a'

Front 18.04.24, 19:41h

Dodik poslao skandalozne poruke na mitingu: Rekao da RS nije dio BiH i da je Srebrenica bila 'greška vojske RS-a'
Optužio je Njemačku kako želi da Rezolucijom o Srebrenici u UN-u "izbrisala njene zločine, ali i drugih i onih koji sada čine zločine i namjeravaju da ih čine u budućnosti"

 

 

Na Trgu Krajine u Banjaluci održava se skup u organizaciji SNSD-a i partnerskih stranaka u Republici Srpskoj pod nazivom "Srpska te zove". Pristalice vladajućih stranaka stigle su autobusima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a prema navodima predsjednika NSRS Nenada Stevandića, stigli su i autobusi iz Srbije, javlja N1.

 

Predstavnici opozicije u RS ranije su kazali kako neće prisustvovati "mitingu SNSD-a", osim gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je najavio svoj dolazak. Povod skupa je, kako su naveli, Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

 

Milorad Dodik, lider SNSD-a, nazvao je genocid u Srebrenici "greškom".

 

- Operacija Vojske RS 1995. godine u julu bila je greška u Srebrenici. Greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločin. Ovo je trenutak kada u ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata nakon zamora, mržnje, stradanja i osveta, ali nije bio genocid - rekao je Dodik i ponovo negirao genocid u Srebrenici.

 

Optužio je Njemačku kako želi da Rezolucijom o Srebrenici u UN-u "izbrisala njene zločine, ali i drugih i onih koji sada čine zločine i namjeravaju da ih čine u budućnosti".

 

- Ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji želite da kažete da je srpski narod genocidan", rekao je Dodik i ponovo ponovio prijetnju o secesiji kazavši: "Nežemo živjeti s vama."

 

Kazao je kako "RS nije inat već sloboda". Kazao je i kako je "BiH greška koja nije trebala da postoji". 

 

Poručio je kako "RS neće ratovati", ali i da će, ako Rezolucija o Srebrenici budu usvojena u UN-u, oni otići i provesti dan u Srebrenici.

 

- Da pokažemo da je naša i da je se ne stidimo - rekao je Dodik.

 

- RS ne pripada BiH. Trebalo bi da BiH pripadne RS, ali su oni učinili sve da je to zgađeno i da od toga nema ništa - rekao je Dodik ponovo negirajući Ustav BiH, ali i historijske činjenice.

 

Ponovo je prijetio otcjepljenjem s nadom da će Trump pobijediti, te naglasio kako ga "prijatelji poput Mađarske razumiju".

 

Predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je kako je Srbija uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali da djeluje da su jedini koji su tu poziciju uvijek dosljedni držali.

 

- Uvijek smo bili meta prljavih napada i laži samo zato što nekome ne odgovara Srbija koja je ekonomski sve snažnija i brine o svom narodu. Moja druga poruka je da su se vremena promijenila. Nekada ste na vlasti u Srbiji imali one koji su uvodili sankcije RS i na Drini, pa su došli i oni koji su, kako im ko iz inostranstva naredi, hapsili Srbe. E danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvijek biti uz RS i naš narod. Ne moramo uvijek da mislimo isto i možemo da se ne složimo oko nekih stvari, ali ćemo uvijek da budemo zajedno - kazala je Brnabić.

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: N1)

BLIN
KOMENTARI