naporan dan

Nakon ročišta Dodik se sastaje s predstavnicima HDZ-a i Trojke: 'Ovo je posljednji pokušaj stabilizacije prije nego se koalicija raspadne'

Front 17.04.24, 14:45h

Nakon ročišta Dodik se sastaje s predstavnicima HDZ-a i Trojke: 'Ovo je posljednji pokušaj stabilizacije prije nego se koalicija raspadne'
- Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je, prije svega, Schmidt koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine - zaključio je Dodik

 

 


Predsjednik RS-a Milorad Dodik  danas će nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, organizirati sastanak sa predstavnicima HDZ-a i stranaka 'Trojke' u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu.  


Dodik je društvenoj mreži X najavio taj sastanak i istako da će to biti "posljednji pokušaj stabilizacije, prije nego što se partnerstvo državne koalicije raspadne". 


- Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi - pojasnio je predsjednik RS.

 
Dodik je naglasio da se CIK "mora razvlastiti", te da se moraju racionalizirati troškovi u vezi s izborima.


- Mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put - istakao je Dodik u objavi na društvenoj mreži X. 


Ponovio je kako visoki predstavnik Christian Schmidt ruši evropsku perspektivu BiH.


- Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je, prije svega, Schmidt koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine - zaključio je Dodik. 


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI