HVALISANJE MOŽE DOĆI GLAVE

Hoće li Igor Dodik i na 'crnu listu' FIBA-e zbog kompromitirajućih aktivnosti? Evo šta kažu iz košarkaške federacije

Hronika 17.04.24, 12:40h

Hoće li Igor Dodik i na 'crnu listu' FIBA-e zbog kompromitirajućih aktivnosti? Evo šta kažu iz košarkaške federacije
Nepisana pravila košarkaške krovne organizacije ranije su se primjenjivala na pojedince koji su imali koruptivne ili bilo koje kompromitirajuća aktivnosti. Tako je smijenjen visokopozicionirani član Saveza Španije Jose Luiz Seaz Regaldo i visokopozicionirana članica Saveza Rusije Yulia Anikeeva

 

 

Izvor: Interview.ba
Piše: Edin SKOKIĆ


Početkom marta ove godine Igor Dodik, sin predsjednika bh.entiteta RS Milorada Dodika, odnedavno i organizacioni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te generalni menadžer Košarkaškog kluba „Igokea“, pohvalio se na društvenim mrežama fotografijama sa sjednice Vijeća klubova Basketball Champion League (BCL-a) koju organizuje krovna kuća evropske košarke FIBA-e.


Igor Dodik se, podsjećanja radi, od 20. januara 2023. godine zajedno sa sestrom Goricom se nalazi na američkoj crnoj listi na kojoj je prije njih stavljen otac Milorad.


Porodična crna lista


U obrazloženju Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD navedeno je kako pomenuti čine jezgro mreže podrške Miloradu Dodiku, a Igor i Gorica kao njegova punoljetna djeca omogućavaju nastavak korumpiranog djelovanja u bh.entitetu RS što, kako je navedeno, omogućava Miloradu Dodiku da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji.


Nakon javnog hvalisanja da je bio na sjednici Vijeća klubova BCL-a na službeni e-mail KK „Igokea“ Laktaši Interview.ba uputio je pitanja Igoru Dodiku na koja do danas nisu dobijeni odgovori.

 

 


Šta kaže FIBA?


Zatim smo kontaktirali i FIBA Europe koji su u svom odgovoru relativizirali stvar tvrdeći kako funkcije pripadaju klubovima, a ne pojedincima zaboravljajući da su ranije zbog pojedinaca suspendovali Savez Rusije 2015. godine.


– Imajte na umu da se Vijeće BCL kluba sastoji od klubova sudionika, a ne od pojedinaca. Cilj Klupskog vijeća je pružiti klubovima platformu za iznošenje mišljenja o natjecateljskim pitanjima, pa je iz tog razloga i sastav Klupskog vijeća usklađen s regijama Europe u kojima imamo BCL klubove. Igokea, kao klub koji se u više navrata natjecao u BCL-u i nalazi se u tako važnoj regiji kao što je Balkan, jedan je od 11 članova Vijeća klubova BCL-a za sezonu 2023-24. Ostali su AEK (Grčka), Bonn (Njemačka), Dijon (Francuska), Dinamo Sassari (Italija), Hapoel Jerusalem (Izrael), Oostende (Belgija), Pinar Karsiyaka (Turska), Rytas Vilnius (Litva), Tenerife (Španjolska) i Unicaje (Španjolska) što vam daje sliku geografske zastupljenosti Vijeća klubova ove sezone –  naveli su za Interview.ba u pismenom odgovoru iz FIBA Europe.


No, neka nepisana pravila su se ranije primijenjivala na pojedince koji su imali koruptivne ili bilo koje kompromitirajuće aktivnosti.

 

igor-gorica-dodik-usa-amb


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI