Ranije najavljen

Počeo štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS: Utječe na odvijanje nastave i učenike

Front 17.04.24, 07:57h

Počeo štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS: Utječe na odvijanje nastave i učenike
Kako Sivro podsjeća, odluku o štrajku upozorenja Sindikat je donio prije mjesec dana. O tome su tad, kako je kazao, informirali Vladu i resorno ministarstvo te direktore škola

 

 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za srijedu početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.

 

- U svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo započet će štrajk upozorenja. Trajat će prva dva nastavna časa u prvoj smjeni. U školama, u kojima se radi u dvije smjene, bit će i u drugoj smjeni prva dva časa. U školama koje imaju i međusmjenu, prva dva časa bit će štrajk upozorenja. Sve to da bi više radnika moglo učestvovati u štrajku - kazao je za Fenu predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

 

Naglašava da su njihovi zahtjevi "prilično jasni i artikulisani", a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

 

- Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku - kazao je.

 

Kako Sivro podsjeća, odluku o štrajku upozorenja Sindikat je donio prije mjesec dana. O tome su tad, kako je kazao, informirali Vladu i resorno ministarstvo te direktore škola.

 

- Vlada nije pozvala Sindikat na razgovor da bi se riješili problemi za pregovaračkim stolom. Dopuštaju i prepuštaju da mi, kroz štrajkove i proteste, tražimo i zaštitimo svoja prava - naglasio je.

 

(FENA/mm)

BLIN
KOMENTARI