pojava koja mijenja planetu

Koralji širom svijeta postaju bijeli, umiru zbog drastičnih temperatura, voda na obali Floride poput vrele kupke

Hronika 15.04.24, 20:46h

Koralji širom svijeta postaju bijeli, umiru zbog drastičnih temperatura, voda na obali Floride poput vrele kupke
Rekordno visoke temperature okeana bilježe se već mjesecima, ali ovo je prvi globalni dokaz kako ova epizoda utiče na morski život

 

 

 

Koralji širom svijeta postaju bijeli, pa čak i umiru zbog rekordno visokih temperatura okeana.


Nedavne visoke temperature su pokrenule četvrto masovno izbjeljivanja koralja, prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA), javlja BBC. 


Izbjeljivanje je reakcija na pregrijavanje koralja. Ovi osjetljivi organizmi mogu postojati samo u određenim temperaturnim rasponima.


Koralji održavaju okeanski život, ribolov i stvaraju bilione dolara prihoda godišnje.


Rekordno visoke temperature okeana bilježe se već mjesecima, ali ovo je prvi globalni dokaz kako ova epizoda utiče na morski život.


Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) potvrdila je masovno izbjeljivanje nakon sedmica primanja izvještaja naučnika iz cijelog svijeta.


Izbijeljeni koralj može izgledati lijepo na slikama, ali naučnici koji rone kako bi ispitali grebene kažu da je koralj izbliza bolestan i propada.


Prvi znakovi upozorenja pojavili su se na Karibima prošle godine kada su kupači otkrili da je voda na obali Floride topla poput vruće kupke.


Klimatske promjene podižu temperaturu površine mora budući da okeani apsorbiraju zagrijavajuće plinove koji se emitiraju kada sagorijevamo naftu, ugljen i plin.


Koralji su veoma važni za planetu. Pod nadimkom morski arhitekt, gradi goleme strukture u kojima se nalazi 25 posto svih morskih vrsta.

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI