pod sloganom 'Riječ'

Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Kultura 15.04.24, 14:15h

Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora
Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i zložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo

 

 

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava pod sloganom „Riječ“, biće upriličen u Centru Skenderija od 17. do 22 aprila.
 

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić, direktorica Biblioteke Univerziteta  u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo i grafičar i stručni saradnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Denis Haračić govorili su danas o nekim aspektima ovogodišnjeg Sajma knjige.

 

Spahić je, ovom prilikom, kazao da će u okviru Sajma knjige osim brojnih promocija biti upriličeni i drugi sadražaji.
 

Tako će, između ostalog,  biti upriličen naučni simpozij povodom 50 godina aktivnog književnog stvaralaštva Irfana Horozovića „Anagronizam Irfana Horozovića“,a  Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti "Žena s knjigom“ organizuje  okrugli sto o temi „Moć umjetnosti u osnaživanju žene“.

 

Kako je prevođenje značajan segment književnog stvaralaštva, biće upriličen i međunarodni okrugli sto "Prevođenje i autori".

 

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i  Društva pisaca BiH  biće upriličeni Susreti pisaca BiH i Srbije.

 

Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i zložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

 

Novost na Sajmu knjige je poseban dječiji program „Dječiji grad“, u okviru kojeg će biti upriličene promocije, radionice, predstave, performansi.

 

Sarajevski sajam knjige  zvanično se otvara 17. aprila u 12.00 sati. Ulaznica za Sajam će iznositi 1 KM, a za organizovane posjete (škole, fakulteti, institucije) ulaz je besplatan.

 

Na sarajevskom Sajmu knjige ove godine očekuje se 150 izdavačkih kuća i stotine autora sa novim izdanjima. Sajam će s održavati u dvorani "Mirza Delibašić", Domu mladihm, na Platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 m2.

 

Sajam se održava u partnerstvu sa Društvom pisaca BiH, PEN Centrom BiH,UNSA - Bibliotekom Sarajevo, NUB-om BiH, te naučnim i muzejskim institucijama...

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI