Nepovoljna situacija

U RS-u haotično, neke lokalne zajednice na rubu bankrota: 'Sve dođe na naplatu...'

Front 15.04.24, 08:32h

U RS-u haotično, neke lokalne zajednice na rubu bankrota: 'Sve dođe na naplatu...'
Pojedini predstavnici ovih zajednica kažu da nemaju nikakvih problema kada je riječ o izmirenju kredita, dok drugi ne vide izlaz iz začaranog kruga i skorije rješenje

 

 

Ukupni dug lokalnih zajednica u Republici Srpskoj iznosio je, prema izvještaju Ministarstva finansija RS-a, 356,26 miliona maraka zaključno sa 31. decembrom 2023. godine. Iz resornog ministarstva ističu za Oslobođenje da dug nije povećan, nego je manji u odnosu na isti period prethodne godine za 3,98 miliona KM, a najzaduženije lokalne zajednice su Kneževo, Doboj i Bileća.

 

Pojedini predstavnici ovih zajednica kažu za Oslobođenje da nemaju nikakvih problema kada je riječ o izmirenju kredita, dok drugi ne vide izlaz iz začaranog kruga i skorije rješenje.

 

Načelnik Bileće Veselin Vujović kaže za Oslobođenje da ova opština jedva funkcioniše i da su prezaduženi.

 

- To je naslijeđeni dug od 20 miliona maraka, ali mi smo za tri godine uspjeli da ga smanjimo za 2,5 miliona. Također smo smanjili broj radnika. Sve je to nedovoljno za ovoliki dug, žali se Vujović.

 

On tvrdi da rade na tome da bar malo stabilizuju budžet, ali da to nije baš lako.

 

- Ne može se izbrisati taj dug i niko nam ga neće oprostiti, logično. Sistem je zatajio čim je država dozvolila da neko ne plaća poreze i ostale dažbine. Primili su toliki broj radnika i napravili problem Opštini koja sad teško funkcioniše, kaže on.

 

No, uprkos svemu, ima i tračak nade. Smatra da se dugovanja mogu riješiti štednjom, smanjenjem broja radnika, te rashoda, a povećanjem prihoda.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI