ZNAČAJNA PROMJENA

Nakon najtoplije zime i nikad toplijih desetak dana aprila: Krajinović otkriva kada se vraćamo u zimsku opremu

Hronika 14.04.24, 19:27h

Nakon najtoplije zime i nikad toplijih desetak dana aprila: Krajinović otkriva kada se vraćamo u zimsku opremu
Uz pojačan sjeverac osjećaj hladnoće bit će još izraženiji

 


Stanovnici BiH još nekoliko dana mogu uživati u lijepom, sunčanom i natprosječno toplom vremenu, ali svi koji su kape, džempere i zimske gume izbacili iz upotrebe shvatit će da su pogriješili. Prema riječima meteorologa Hidrometeorološkog zavoda FBiH Bakira Krajinovića zima se vraća i osjetit će je svi, ne samo rizične grupe stanovništva, nakon što temperature sa sadašnjih 25 do 31 stepeni padnu i ispod nule.

 

- Temperaturni rekordi za april nadmašeni su na meteorološkim stanicama u Bihaću i Drvaru, gdje su 7. i 8. aprila izmjerene temperature od 31 stepen. To su novi aprilski rekordi. Promjena koja dolazi bit će dosta značajna, jer smo se razmazili ljetnim temperaturama u proljeće. Jutra od srijede do 20 aprila bit će dosta hladna, a na višim nadmorskim visinama očekujemo i ispod 0 stepeni. U gradskim sredinama temperature od 0 do 4 stepena bit će uobičajene, a maksimalne dnevne između 9 i 14 – kaže Krajinović za Avaz.

 

Od utorka se na planinama može očekivati snijeg, a ne treba iznenaditi pokoja pahulja i u nižim predjelima, koja će se miješati sa kišom. Uz pojačan sjeverac osjećaj hladnoće bit će još izraženiji.

 

- U tim danima možemo zaboraviti majice kratkih rukama, sandale, papuče i sve što je ovih dana aktuelno, jer vraćamo se u zimsku opremu. Aprilski snijeg nije neuobičajen za BiH, skoro svake godine se desi da u aprilu padne snijeg, ali da imamo snijeg nakon najtoplije zime, najtoplijih februara i marta, nikad toplijih desetak dana aprila, to je neuobičajeno i predstavljaće veliku oscilaciju. Iako je najavljujemo sve ljude će iznenaditi ta velika promjena vremena, jer danas je 103. dan u godini, a skoro 90 dana je bilo natprosječno toplo – ističe Krajinović. 

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI