posebna sjednica

Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda danas na zahtjev Izraela

Front 14.04.24, 14:19h

Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda danas na zahtjev Izraela
Iranska misija pri UN-u objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51. Povelje UN-a, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zasjedat će danas na zahtjev Izraela, povodom iranskog napada projektilima u subotu uvečer, javlja Al Jazeera Balkans.

 

Sjednica bi trebala početi oko 16 sati po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sjednicu zatražio ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsjedava Vijećem sigurnosti, prenosi FoNet.

 

Erdan je zatražio hitan sastanak kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za "teška kršenja međunarodnog prava", a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila terorističkom organizacijom, naveo je Erdan.

 

Iranska misija pri UN-u objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51. Povelje UN-a, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

 

- Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći - saopštila je Misija Irana pri UN-u.

 

Izrael još nije odlučio o eventualnom odgovoru na iranski napad, ali će to biti tema sjednice Ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 sati, prenio je Times of Israel.

 

Teheran u međuvremenu, kako je prenijela iranska agencija Fars, budno motri na Jordan, koji bi mogao da bude nova meta u slučaju bilo kakvog poteza podrške Izraelu.

 

Jordan je prethodno saopštio da je presreo nekoliko projektila koji su ušli u njegov zračni prostor iz pravca Irana.

 

Sirija, koja je saveznik Irana, saopštila je da je podigla nivo pripravnosti protuzračne odbrane oko glavnog grada i većih vojnih baza.

 

Izrael je ponovo otvorio zračni prostor u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

 

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su iranski napad.

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI