ima li kraja?

Upravni odbor KCUS-a predložio Vladi FBiH da formira komisiju oko imenovanja direktora: Je li opet sve do ministra Rimca?

Front 13.04.24, 08:57h

Upravni odbor KCUS-a predložio Vladi FBiH da formira komisiju oko imenovanja direktora: Je li opet sve do ministra Rimca?
No, postavlja se pitanje i šta kada stigne stav komisije? Ukoliko bude pozitivno Vlada FBiH može dati saglasnost na imenovanje, ali to nema pravnu snagu jer se izričito traži saglasnost ministra zdravstva. U sudski registar ga ne mogu upisati bez saglasnosti ministra


Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predložio je da Vlada Federacije BiH formira komisiju kako bi se konačno proces imenovanja direktora KCUS-a završio, prenosi N1.

 

Naime, kako nam je pojašnjeno UO KCUS je predložio da Vlada FBiH formira komisiju u čiji sastav bi bili imenovani  predstavnik resornog ministarstva, Vlade FBiH (iz Ureda premijera ili Ureda za zakonodavstvo ili Ministarstva pravde ili drugog resora po odluci Vlade), ministarstva zdravstva i Privremenog upravnog odbora KCUS sa zadatkom da u roku ne dužem od pet dana pregleda cjelokupnu dokumentaciju iz postupka imenovanja (konkursnu dokumentaciju i pribavljena mišljenja u postupku ispitivanja slova za imenovanje), da dostavi svoje mišljenje o provedenom izbornom proces, te da na osnovu navedenog Vlada FBiH zauzme konačni stav po pitanju ovog imenovanja.

 

Kako se navodi u dokumentu koji je dostupan portalu N1 privremeni Upravni odbor je uputio Vladi i minstru zdravstva molbu za prethodnu saglasnost na odluku o imenovanju generalnog direktora KCUS-a.

 

- Nesporno je da postoji visok stepen javnog interesa da se objektivno i neovisno utvrde činjenice i okolnosti u konkretnom slučaju, imajući na umu da PUO i dalje ostaje u potpunosti kod stava da su ispoštovani svi sulovi za zakonito imenovanje -  navedeno je između ostalog u dokumentu.

 

Također, dodaju kako formirana komisija treba da dostavi svoje mišljenje o provedenom izbornom procesu te da Vlada zauzme konačan stav.

 

No, postavlja se pitanje i šta kada stigne stav komisije? Ukoliko bude pozitivno Vlada FBiH može dati saglasnost na imenovanje, ali to nema pravnu snagu jer se izričito traži saglasnost ministra zdravstva. U sudski registar ga ne mogu upisati bez saglasnosti ministra.

 

Dakle, opet je sve do ministra Nediljka Rimca.

 

Kako su  pojasnili nadležni imenovanjem Ismeta Gavrankapetanovića bi prestao mandat Alena Pilava, koji bi se odjavio kao odgovorno lice.

 

- Ukoliko Gavrankapetanoviću odbiju upis u sudski registar KCUS bi ostao bez direktora i ne bi niko bio da potpisuje - pojašnjeno je.za N1.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI