u jeku predizborne kampanje

Supruga Nine Raspudića rekla da podržava pravo na abortus, pa se iz konzervativne stranke ograđivali od nje

Front 12.04.24, 13:52h

Supruga Nine Raspudića rekla da podržava pravo na abortus, pa se iz konzervativne stranke ograđivali od nje
- Sjećam se da se spominjalo i to je li pobačaj odluka žene, a moj je stav da jest. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo i nadam se da ćemo dugoročno pobačaj nadići kao takav - rekla im je zastupnica Mosta

 

 

 

U predizbornoj kampanji neće biti debate najpopularnijih premijerskih kandidata, ali druga medijska sučeljavanja nikad nisu bila brojnija, a jedno takvo uznemirilo je duhove u Mostu. Na N1 televiziji sve prisutne predstavnike političkih stranaka pitali su je li pobačaj temeljno pravo žene, na što je Marija Selak Raspudić odgovorila "da". Odmah su to registrirali desni internetski portali, apostrofirajući da Most o ovoj vrlo osjetljivoj temi ima stajalište identično ljevici i HDZ-u, u ime kojeg je tad "da" izrekla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ova informacija došla je i do zastupnika Mosta, Marina Miletića, prvog na izbornoj listi u osmoj jedinici, koji na Facebooku nije krio da se uopće ne slaže sa Selak Raspudić, piše "Novi list", a prenosi Avaz.


"Jasno za život"


- Most je jasno za život. Objavili smo svoju političku deklaraciju i jasno smo rekli da smo za život. Vrh stranke, predsjedništvo, naš predsjednik, svi mi tu imamo isti stav. Marija se ovdje pogrešno izrazila, ali neka ona sama to objašnjava - napisao je Miletić. Dodao je još dvije znakovite rečenice kojima se prilično čvrsto distancirao od Selak Raspudić.


- Ona nije članica stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju. A narod će preferencijalnim glasovima pokazati što misli o svakom od nas - kaže mostovac.


Novi list u četvrtak je zatražio objašnjenje od Marije Selak Raspudić, do koje dotad još nije stigla vijest da njezin kolega nije zadovoljan načinom na koji ona prezentira politiku Mosta.


- Njegovo je pravo, naravno, objavljivati što želi. Neću ja kolegama iz Mosta govoriti što bi oni trebali misliti ili im zamjerati zbog načina na koji se javno izražavaju. Sve je to meni uredu, volim demokraciju, svugdje bi je trebalo biti što više. Osobno nemam potrebu nešto posebno objašnjavati, moje je stajalište o kompleksnoj temi pobačaja poznato od mog ulaska u javni prostor. U toj debati na koju se kolega referira, postavljeno mi je jedno vrlo nespretno formulirano blic pitanje, na koje smo mogli odgovoriti samo s da ili ne. Sjećam se da se spominjalo i to je li pobačaj odluka žene, a moj je stav da jest. Biološka je to činjenica s obzirom na to da je dijete ovisno o majci, ali jasno je i da ja smatram da život uvijek treba štititi. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo i nadam se da ćemo dugoročno pobačaj nadići kao takav - rekla im je zastupnica Mosta.


Temeljna ljudska prava


Na tragu je to njenih prošlogodišnjih komentara inicijative ljevice da se sloboda izbora ugradi u Ustav, s čime se Most ne slaže.

 

Ali Miletić svejedno od nje očekuje da bude sasvim precizna i da ne smješta pobačaj među temeljna ljudska prava. Marija Selak Raspudić ne misli, međutim, da bi je 17. aprila birači Mosta mogli uskratom preferencijskog glasa kazniti za određeni otklon od stranačke politike.

 

- U najtežoj sam, 1. izbornoj jedinici, na prvoj crti s gotovo svim najistaknutijim kandidatima ostalih političkih stranaka. Od političke borbe, dakle, ne bježim i ne bojim se mišljenja građana o mom djelovanju. Jedno je što ja mislim o sebi, na izborima će važno biti što će građani reći o svima nama. Oni će i preferencijalnim glasovima odlučivati o tome ko će ih zastupati u Saboru. U prošlom sazivu kao zastupnica bavila sam se vrlo konkretnim stvarima i nudila rješenja, od reforme Sabora do umjetne inteligencije. Ne može se moj politički rad svoditi na odgovor na neko blic pitanje, vjerujem da će građani prepoznati moj politički doprinos u Saboru - zaključuje Marija Selak Raspudić.

 

(DEPO PORTAL/jk)

 

 

BLIN
KOMENTARI