DONESENO RJEŠENJE

Čović ima platu od 7.000 KM, a od države će dobiti i jubilarnu nagradu

Front 03.04.24, 17:17h

Čović ima platu od 7.000 KM, a od države će dobiti i jubilarnu nagradu
Jubilarna nagrada mu se isplaćuje za 15 godina efektivnog radnog staža u institucijama Bosne i Hercegovine

 

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučila je da će Draganu Čoviću, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda bh. Parlamenta i lideru HDZ-a, biti isplaćena jubilarna nagrada iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor.


Jubilarna nagrada mu se isplaćuje za 15 godina efektivnog radnog staža u institucijama Bosne i Hercegovine.


Čoviću će, prema rješenju, na ime jubilarne nagrade biti isplaćena polovina prosječne mjesečne neto plaće u Bosni i Hercegovini. Ako se uzme u obzir da je prosječna neto plaća iznosila 1.328 KM, što su posljednji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, to znači da će Čović dobiti 664 KM.


Čović je penzionisan u bh. Parlamentu 2021. godine i tada je stekao i pravo na oko 30.000 KM otpremnine. Nastavio je raditi u Parlamentu BiH.


Njegova plaća iznosi oko 6.200 KM na koju dobija paušal od 900 KM, naknadu za topli obrok, odvojeni život..., što znači da njegova mjesečna primanja itekako premašuju 7.000 KM.
Čović je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran 2002. godine, ali ga je s te pozicije smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown u martu 2005. godine, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja. No ovih 15 jubilarnih godina očito ne obuhvataju taj period.


On je bio delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član rukovodstva tog domau mandatu 2010-2014. godina, zatim je bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da bi opet stigao u Dom naroda državnog Parlamenta 2018. godine, gdje je i sada.


Administrativna komisija je verificirala i rješenje o dodjeli jednokratne pomoći HDZ-ovom zastupniku u bh. Parlamentu Predragu Kožulu zbog smrti majke, u iznosu od tri prosječne plaće.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI