nova istraživanja

Najsretnija i najuspješnija djeca imaju ovu osobinu o kojoj se rijetko govori

Lifestyle 26.03.24, 11:15h

Najsretnija i najuspješnija djeca imaju ovu osobinu o kojoj se rijetko govori
"Ironično, djeca koja vide savršene roditelje nisu opremljena vještinama koje su im potrebne za suočavanje s vlastitim nesavršenostima"

 

 

Roditelji brinu o tome kako naučiti djecu da budu empatična, etična, marljiva i kreativna. Međutim, znanost sugerira da bi vjerojatno trebali više vremena posvetiti razmišljanju o tome jesu li njihova djeca samoosjećajna (eng. self-compassion; svijest o vlastitim osjećajima).


Mnoga istraživanja pokazala su da samoosjećanje ima velike učinke na našu sreću i uspjeh tokom života. Naučiti razgovarati sa samim sobom s istom nježnošću i razumijevanjem koje biste pokazali prijatelju u sličnim okolnostima pomaže nam poboljšati svoje mentalno zdravlje, postići vrhunac i biti otporniji, prema novoj studiji provedenoj u Kini.


Dakle, kada je roditeljstvo u pitanju, samoosjećanje je kvaliteta kojoj se pridaje puno manje pažnje nego što smo posvećeni razvoju inteligencije, kreativnosti i odlučnosti kod svoje djece, ali je itekako važna.


Tri jednostavna načina za razvoj samoosjećajnosti kod djece


Edukatorica Jamie Lynn Tatera roditeljima je ponudila nekoliko prijedloga koje mogu početi provoditi već danas:


- Razgovarajte sa svojim djetetom onako kako želite da ono razgovara samo sa sobom,


- Modelirajte samoosjećanje,


- Razgovarajte sa svojom djecom o tome kako se nose s osjećajima.


"Ironično, djeca koja vide savršene roditelje nisu opremljena vještinama koje su im potrebne za suočavanje s vlastitim nesavršenostima", poručila je Tatera, a prenosi Index.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI