Dodik opet po svom

'Amerikanci su na strani muslimana, političari su očarani Baščaršijom, a mi Srbi smo...'

Front 21.03.24, 15:35h

'Amerikanci su na strani muslimana, političari su očarani Baščaršijom, a mi Srbi smo...'
Osim SAD-a i Evropske unije, njegovih kritika nije ostao pošteđen ni ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg

 

 

Entuzijazam prema ulasku BiH u EU je sve manji, ali za to odgovornost snosi i Evropa, tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik. Prema njegovim riječima razlog za to je što iz Evrope stižu kontradiktorne poruke o uslovima za napredovanje na evropskom putu.


- Ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti. Ipak, EU pokazuje nedosljednosti, posebno kada se radi o vladavini prava i intervencijama koje podržavaju strane sile, što dovodi do percepcije Republike Srpske kao remetilačkog faktora. Evropa se takođe i bori sa unturašnjim problemima što ostavlja kontinent pod uticajem SAD-a. Predsjedništvo Joe Bidena, suočeno s vlastitim izazovima, reflektuje ovu situaciju gdje Evropa indirektno ostaje pod vodstvom lidera koji možda nisu dorasli zadatku. Odlučni smo da ne izgubimo Republiku Srpsku i da se, ako bude potrebno, odupremo nametnutim uslovima na „evropskom putu“, izjavio je Dodik za austrijski Kosmo.


Dodao je kako je BiH zapravo projekat SAD-a. S tim u vezi po ko zna koji put je ponovio priču o tome kako SAD nameću narativ da su Srbi odgovorni za sukob. Pri tome potpuno ignoriše nevrojeno puta izrečene stavove kako niko ne krivi narod zbog rata i zločina počinjenih u BiH, nego pojedince, prije svega one koji su tada zauzimali vladajuće funkcije. Također, Dodik uporno ignoriše brojne sudske presude kojima su dokazani zločini koje su počinile snage RS-a i Srbije.


- SAD-u je Bosna i Hercegovina država u kojoj će biti na muslimanskoj strani ujedno i karta za koju se drže kako bi se predstavilo da su dobri sa muslimanima. Možete da pogledate šta su radili muslimanima na drugim mjestima. Bosna i Hercegovina nema globalno značajne resurse koji bi njima mogli biti od interesa. Međutim, u ovih 30 godina, stvorili su sistem u kojem su sve institucionalne i druge funkcije u državi podređene njihovim interesima, pokušavajući kontinuirano da upravljaju i nameću rješenja, sa promjenjivim uspjehom. Sada su naišli na prepreku koja se teško prelazi. Oni su isključivo fokusirani na ostvarivanje profita i lobiranje. Nemam drugo objašnjenje za njihove ciljeve, tvrdi Dodik.


Ako je suditi prema odgovoru na pitanje da li je saradnja izmešu RS-a i SAD-a moguća u bilo kojoj oblasti stiče se utisak da nije.


- Svaki pokušaj dijaloga o bilo kojoj temi uvijek se vraća na pitanje Srebrenice. Moj stav o ovoj temi već znate. Zločini su se desili na svim stranama i trebali bismo o svima da pričamo. Uvijek se nameće da su Srbi negativci. Ovaj stalni otpor nam je nametnut i uspješno se održava kroz Evropsku uniju i druge međunarodne platforme. Ubrzanjem globalnih procesa, vjerujem da će američka pozicija na Balkanu oslabiti ili se promijeniti. Nemamo razloga za neprijateljstvo sa Amerikancima, osim njihovih akcija poput bombardovanja, korištenja osiromašenog uranijuma i vojnih vježbi nad nama. Teško je prihvatiti kao prijatelje one koji su nas bombardovali. Ovi događaji nisu daleko iza nas, i istorijske činjenice se ne mogu jednostavno prepraviti. Ipak, sve dok se uvažavaju naši stavovi, mišljenja i dok se ne nameće bilo šta, mi ćemo biti otvoreni za saradnju, rekao je Dodik.


Osim SAD-a i Evropske unije, njegovih kritika nije ostao pošteđen ni ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg.


- Smatram da je ministar vanjskih poslova Austrije podlegao površnoj propagandi u vezi sa Republikom Srpskom. Razumijem da možda nemaju vremena da dublje istraže situaciju. Čini se da prihvataju informacije kakve čuju bez dodatnog preispitivanja. Donose odluke o nama, a ne uključuju nas u razgovor. Političari dolaze u Sarajevo, očarani su Baščaršijom i stiču utisak da je sve u najboljem redu, dok u stvarnosti problemi ostaju neriješeni. Ako ministar podržava dalje približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji, to je pohvalno, ali za Republiku Srpsku to otvara samo jedno ključno pitanje: da li je visoki predstavnik legitiman ili nije? Osim tog pitanja, mnoga druga bitna pitanja u Bosni i Hercegovini ostaju nerasvijetljena, zaključio je Dodik.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI