Hakeri u akciji

Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca

Tehno 15.03.24, 15:25h

Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca
Nakon što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, haker može preuzeti kontrolu nad njim i obavljati zadatke bez vašeg znanja

 

 

Iz trgovine Google Play uklonjeno je pet aplikacija nakon što su stručnjaci upozorili da bi mogle biti iskorištene za preuzimanje kontrole nad telefonom i napade na bankarske aplikacije. Vlasnici su upozoreni da provjere telefone.

 

Ako ste neku od ovih aplikacija već instalirali na svoj pametni Android telefon, možda ćete ih morati ručno izbrisati ako ste isključili Google Play Protect.

 

Ove aplikacije sadrže skriveni bankarski trojanac imena Anatsa koji je ciljao korisnike u nizu zemalja. Nakon što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, haker može preuzeti kontrolu nad njim i obavljati zadatke bez vašeg znanja.

 

Najviše štete mogle bi vam nanijeti ako uspiju pristupiti vašim osobnim podacima i izvršiti plaćanja iz vaših bankovnih aplikacija. Smatra se da su ove aplikacije preuzete gotovo 200.000 puta prije nego što ih je Google izbacio.

 

The Sun je naveo pet aplikacija na koje treba pripaziti, a to su: aplikacije na koje treba obratiti pažnju i koje treba izbrisati su:

 

Phone Cleaner – File Explorer

 

PDF Viewer – File Explorer

 

PDF Reader – Viewer & Editor

 

Phone Cleaner: File Explorer

 

PDF Reader: File Manage

 

Iz Googlea za Bleeping Computer kažu da su “sve aplikacije identificirane i uklonjene s Google Playa”.

 

- Korisnici Androida automatski su zaštićeni od poznatih verzija ovog zlonamjernog softvera putem Google Play Protecta, koji je prema zadanim postavkama uključen na Android uređajima s Google Play uslugama - rekla je tvrtka.

 

- Google Play Protect može upozoriti korisnike ili blokirati aplikacije za koje je poznato da pokazuju zlonamjerno ponašanje, čak i kada te aplikacije dolaze iz izvora izvan Playa - rečeno je.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI