VIDEO/ NEOBIČAN LOKALITET

Otkrivena drevna grobnica puna zlata: Imali su jezive rituale...

Nedjeljni magazin 13.03.24, 18:24h

Otkrivena drevna grobnica puna zlata: Imali su jezive rituale...
Sam vladar bio je pokopan licem prema dolje, a nalazio se na vrhu ženskog tijela

 


Čini se da se u drevnoj kulturi Cocle, koja je obitavala na području Paname između 200. godine prije Krista i 1550. godine, elita nije previše brinula o usamljenosti tijekom zagrobnog života. Naime, arheolozi su u grobnici mladog vladara Coclea u dolini Rio Grande, staroj otprilike 1200 godina, pronašli dokaze o jezivom ritualu plemenitaša.


Ustanovili su da su poglavice i plemstvo unutar te kulture pokapani uz svoje najmilije, poput dragih slugu ili žena, koji su bili žrtvovani tijekom ceremonije sprovoda. U grobnici vladara Coclea, otkrivenoj 2011. na lokalitetu El Cano, nalazila se gomila predmeta od zlata, ali i kosti desetaka osoba. 


Sam vladar bio je pokopan licem prema dolje, a nalazio se na vrhu ženskog tijela, prenosi Index.hr

 


Gomila zlata (i tijela)


Arheolozi su tijekom iskapanja, koje su provodili zadnjih desetak godina na lokalitetu El Cano i obližnjem Sitio Conte, pronašli brojne grobove u kojima je bilo više od jednog tijela. No ništa nije nadmašilo raskošan pokop mladog vladara oko 750. godine, piše Science Alert. 


Luksuzni predmeti pronađeni u njegovoj grobnici vjerojatno su imali religiozno značenje. Među krhotinama keramike nađena su dva pojasa od zlatnih perli, četiri narukvice, dvije naušnice u obliku muškarca i žene, naušnica u obliku krokodila, ogrlica od perli, pet naušnica od zuba kita, dva zlatna tanjura, dva zvona, suknje i narukvice od psećih zuba te komplet svirala od kostiju. 


S obzirom na to da iskapanja na ovom neobičnom lokalitetu još nisu gotova, možda bi mogao porasti broj žrtvovanih pratitelja vladara Coclea. Arheolozi pretpostavljaju da je uz njega pokopano između 8 i 30 ljudi. Potrebno je provesti genetsku analizu kostiju kako bi se utvrdio točan broj pojedinaca, odnosno saznalo koje kosti pripadaju kojoj osobi. 

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI